USD 41.05 41.37
  • USD 41.05 41.37
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.60

У Польщі ухвалили скандальний закон про вплив РФ. Що про нього відомо

29 Липня 2023 19:11
Нижня палата польського парламенту (Сейм) схвалила скандальний проект закону про «вплив РФ», обійшовши вето верхньої палати – Сенату, в якому більшість має опозиція.

Для того, щоб документ набув чинності, його має підписати президент Анджей Дуда, пише euronews.com.

У законопроекті запропоновано створити комісію, яка отримає повноваження усувати з важливих посад чиновників, яких викриють у зв’язках з РФ у період з 2007 до 2022-го.

Польський лідер говорив, що цей документ необхідний для того, щоб у майбутньому убезпечити його державу від російського впливу.

Документ критикували і в Польщі, і на рівні Ради Європи та Європейської Комісії. Противники нововведення вважають, що завдяки закону польська влада зможе нібито «переслідувати опонентів».

Крім того, документ не сподобався американським партнерам. Після хвилі критики Дуда вніс у проект закону низку правок, які обмежували повноваження членів комісії. Крім того, було вирішено, що у складі комісії не мають перебувати члени парламенту.

27 липня стало відомо, що орган конституційних експертів Ради Європи – Венеціанська комісія – розкритикувала законопроект про «російський вплив». На думку експертів, «закон може легко стати інструментом у руках більшості для усунення політичних опонентів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus