USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

У Польщі натякнули, що чекають від Києва згоди на ексгумацію усіх жертв Волинської трагедії

14 Серпня 2023 17:53
Для Варшави дуже важливо отримати дозвіл України на ексгумацію усіх жертв Волинської трагедії, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на інтерв’ю Дуди польським ЗМІ.

На питання про очікування від України в історичних питаннях президент сказав, що для Польщі дуже важливо, щоби кожен загиблий мав своє поховання.

«Тож ми вимагаємо можливості проводити пошукові роботи. Щоб рештки можна було ідентифікувати і гідно поховати, щоб рідні могли запалити свічку на могилі і помолитися.

Я намагався добитися цього від початку моєї президентської каденції. І те, що ми змогли отримати від президента Володимира Зеленського у цьому питанні – також його присутність у Луцьку і вшанування пам’яті загиблих – це щось, на що ми раніше не могли розраховувати... Хотілось би, щоб ми цінували цей крок президента України», – сказав він.

Анджей Дуда також заявив, що Варшава розуміє, в якій ситуації перебуває Україна і послідовно підтримує її на тлі війни, але очікує від українців розуміння того, що в Польщі є власні інтереси та зобов’язання, передає Укрінформ.

Журналісти запитали Дуду про заяву польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що Польща навіть всупереч рішенню Єврокомісії не погодиться на зняття блокади на імпорт українського зерна до Польщі після 15 вересня.

«Зрозуміло, що ми послідовно підтримуємо Україну в її захисті від російської агресії... Але друга річ, і це найважливіший обов’язок – стояти на сторожі інтересів республіки. А отже, захищати внутрішній ринок і ринок ЄС, який починається з нас. Також в наших інтересах визнати історичну правду в просторі між державами», – сказав Дуда.

Президента Польщі також запитали про заяву керівника Управління міжнародної політики Марціна Пшидача про те, що Київ нібито не цінує польську допомогу. «Міністр не мав на увазі те, що наші друзі з України говорять щодня в ЗМІ: «Дякую, дякую, дякую». Ми це дуже часто чуємо від простих людей і дуже це цінуємо. Але від української влади ми очікуємо розуміння в певних питаннях – також, що у нас є свої інтереси й зобов’язання», – сказав Дуда.

Він зазначив, що з таким розумінням «іноді буває по-різному».

«Ми повинні пам’ятати, що вони (українці – ред.) перебувають в особливій ситуації. Тому іноді треба їм сказати: ми розуміємо, що ви воюєте, але пам’ятайте, що ми також живемо по сусідству і також маємо свої зобов’язання перед польським суспільством», – додав Дуда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
скептик Показати IP 14 Серпня 2023 18:46
так звана волинська трагедія починалась на території сучасної Польщі у міжвоєнний період виселенням та вбивствами українців.. от звідти і розпочинайте. і відновіть зруйновані профашистськими польськими злочинцями українські памятники на території Польщі.
ще не зовсім свідоми до скептик Показати IP 14 Серпня 2023 19:53
Мільйони українців, які в Польщі роками живуть, могли би і самі відновити
скептик до ще не зовсім свідоми Показати IP 15 Серпня 2023 16:47
чути справжнього хахла - вічного чийогось раба з язиком між булками. почитай Угоду між Урядом України і Урядом Республіки Польща про збереження місць пам'яті і поховання жертв війни та політичних репресій
Ще не зовсім свідоми Показати IP 14 Серпня 2023 20:20
А до мільйона українців, які проживають в Польщі, додайте 7 мільйонів "українців", які в Кацапії "обітають". За півтора року не було випадків, коли би там місцеві українці на масові протести вийшли проти війни. Ні, вони кажуть "поддерживаем", "х..ло-наш президент", "Мы-единый народ". Такого в поляка нема. Вони всі один за одного. І за Польщу. На відміну від українців. На жаль.
скептик до Ще не зовсім свідоми Показати IP 15 Серпня 2023 16:48
так в кацапію виїхали кацапи і хахли, а не українці
Прощаємо і просимо в Показати IP 14 Серпня 2023 22:02
"Для Варшави дуже важливо отримати дозвіл України на ексгумацію усіх жертв Волинської трагедії" - заявив Президент Польщі Анджей Дуда. "Для Києва дуже важливо отримати дозвіл Польщі на ексгумацію усіх жертв польсько-української трагедії на території Польщі " - повинен заявити Президент України Володимир Зеленський !
Юрій Показати IP 14 Серпня 2023 22:57
Та це все дурнуваті емоції на фоні війни. Зробили б наші "коридор" яким пропустили б війська рашки напряму в Поляндію... От тоді б я побачив би Жеч Посполіту у всій красі : нахезали б в штани при першому наступі)
скептик до Юрій Показати IP 15 Серпня 2023 16:53
а навіщо їм робити коридор ? через бацьківщину пряма дорога. але мабуть очко у орків не залізне
Were Показати IP 15 Серпня 2023 00:20
Перед виборами польські політики у дупу без мила лізуть, аби отримати більше прихильності від електорату
скептик до Were Показати IP 15 Серпня 2023 16:52
я б сказав: інтенсивно в дупу лізуть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus