USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.70

У Польщі – дефіцит на оренду житла через наплив біженців з України

20 Березня 2022 05:34
Через великий потік біженців з України у Польщі виник дефіцит на оренду житла. Кількість запитів на різних порталах зросла на понад 110%.

Про це повідомляють в аналітичному центрі агенції з працевлаштування Gremi Personal, пише ТСН.

На початку березня кількість запитів на житло на популярних сайтах оголошень значно виросла – на 166% на порталі Otodom і на 114% на OLX, порівняно з останнім тижнем лютого 2022 року. Водночас кількість оголошень зменшилася на чверть.

Квартири для оренди швидко зникають у Варшаві, Вроцлаві, Кракові, Гданську, оскільки українці передусім їдуть у великі міста Польщі. Частину біженців розміщують у спеціальних центрах, а також поляки приймають українців у свої родини або віддають будинки чи квартири безкоштовно.

Читати ще: Хто приймає українських біженців: список країн і шляхи евакуації

Допомагають і роботодавці. Так, агенція Gremi Personal вже надала тимчасовий притулок для більш ніж 150 осіб, переважно родин власних працівників.

Натомість частина українців шукає житло власноруч. Через підвищений попит ринок вже відреагував ростом цін оренди на 20-25%. Зняти двокімнату квартиру у Варшаві площею 45 кв. метрів обійдеться у 3 тис. злотих (21 тис. грн) і вище. У лютому таку квартиру можна було орендувати за 2500 злотих.

"Громадянам України, які приїжджають до Польщі, варто оселятись і у менш відомих та невеликих містах. Таким чином у них збільшуються можливості працевлаштуватися. Великі польські виробничі підприємства розташовані якраз в межах малих міст. І саме вони зараз мають найбільше вакансій для українських жінок, які можуть приступити до роботи без досвіду і знання польської мови, і готові підлаштовувати виробничі процеси з урахуванням того, що жінки приїхали до Польщі з дітьми", – стверджує генеральний директор агенції з працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич.

Читати ще: Українці у Польщі зможуть обміняти свої гривні на злоті

Слід зазначити, що станом на 16 березня до Польщі приїхало 1,5 млн українців. Внаслідок цього польський Сейм ухвалив спеціальний закон, який регулює процес перебування, працевлаштування і доступу до соціальних програм для біженців з України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus