USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

У похоронній печері в Єрусалимі знайшли гробницю куртизанки

30 Вересня 2023 00:51
Дослідники в Ізраїлі виявили кремовані останки висококласної грецької ескортниці часів Олександра Македонського.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на IFLScience, виявлені на узбіччі дороги в Єрусалимі останки молодої жінки було знайдено поряд з серією вигнутих залізних цвяхів і на диво добре збереженим і рідкісним дзеркалом з бронзової коробки. Саме ця знахідка свідчить про її статус куртизанки високопоставленого елліністичного діяча.

Гробниця, датована третім або четвертим століттям до нашої ери, розташовувалася в похоронній печері. Археолог Гай Штібель пояснив, що це, по суті, найдавніші докази кремації в Ізраїлі в елліністичний період.

«Найбільш хвилювало питання, що робить могила гречанки на шосе, яке веде до Єрусалима, далеко від будь-якого місця чи поселення того періоду?»– каже Штібель.

Відповідь на цю загадку дав супутній похоронний інвентар, оскільки дзеркала та скриньки вважаються гендерними артефактами, які зазвичай асоціюються з грецькими жінками.

«Якість виготовлення дзеркала настільки висока, що воно збереглося у відмінному стані і мало такий вигляд, ніби його зробили вчора», – кажуть археологи.

Читати ще: В Єгипті виявили вісім сховищ у піраміді Сахура

Як повідомляють, дзеркала такого типу були дуже дорогими предметами розкоші. Гречанки могли придбати таке дзеркало як весільне придане. Єдиним іншим способом отримати такий предмет був подарунок елліністичного військового чи політичного діяча своїй куртизанці, інакше відомій як гетера.

Гетери були соціальним супроводом, подібним до японських гейш, які супроводжували офіцерів армії та урядовців у закордонних кампаніях та надавали низку послуг, деякі з яких могли мати сексуальний характер.

На думку дослідників, наявність такого вишуканого предмета поряд із кремованими останками вказує на те, що це могила жінки грецького походження, яка супроводжувала високопоставленого члена елліністичної армії або уряду. Судячи з віку поховання, цілком ймовірно, що гетера і її покровитель вирушили до Єрусалиму під час одного з походів Олександра Македонського або під час воєн діадохів, які тривали між полководцями Олександра за право стати його наступником.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus