USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Новій Зеландії виявили кістки шаблезубого дельфіна

22 Червня 2023 00:18
Новозеландські палеонтологи описали новий вид стародавнього дельфіна, що володів надзвичайно довгими передніми зубами і екзотичною шиєю.

Про це пише видання Сikavosti.

Різноманітність розмірів і форм зубів у сучасних і вимерлих китоподібних не може не дивувати. Наприклад, вимерлі моржоподібні дельфіни володіли довгими бивнями, розташованими вздовж тіла, натомість у неспоріднених їм нарвалів єдиний бивень, навпаки, стирчить перед мордою, як ріг у єдинорога. Маленький беззубий інерморострум, мабуть, харчувався на кшталт пилососа, всмоктуючи здобич до себе в пащу. А інший вид – 15-метровий Левіафан – навпаки, володів найбільшими зубами серед всіх китів – до 36 сантиметрів в довжину.

Новий вид викопних дельфінів, виявлений в Новій Зеландії, доповнює цю групу екзотичних підводних зубастиків. Палеонтологам вдалося виявити майже цілий череп тварини з безліччю довгих зубів, що сидять в лунках довгастих плоских щелеп. Вони назвали його Nihohae matakoi, що в перекладі з маорі означає «гостролиций, з зубами».

Судячи з тонкої морди і відсутності слідів стирання на зубах, ніхохае був мисливцем на м’якотілу здобич, яку ранив і приголомшував різкими поворотами голови (незрощенні шийні хребці дозволяли йому легко її повертати, тоді як сучасні кити так не вміють). Зуби занадто тонкі і витончені, щоб служити для лову великої дичини або копання в піску, тож 25 мільйонів років тому, в пізньому олігоцені, цей дельфін, швидше за все, ганявся за кальмарами і дрібною рибою.

Зрощення шийних хребців у сучасних дельфінів позбавило їх цього стародавнього способу видобутку їжі: з «жорсткою» шиєю важко повертати голову з боку в бік. Тож сьогодні у більшості китоподібних зуби порівняно невеликі і повністю приховані в пащі. Тільки у нарвалів довгі ікла, схожі на бивні, стирчать перед мордою, виконуючи найрізноманітніші функції – турнірної зброї під час шлюбних ігор, величезного індикатора тиску, знаряддя для пробивання лунок в льоду тощо.
Згідно з висновками дослідження, новозеландський шаблезубий дельфін був відносно нешкідливою твариною і навряд чи міг використовувати свої дивні щелепи для захисту від хижаків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus