USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

У Німеччині знайшли 900-річний камінь із зображенням легендарного місіонера

Сьогодні 00:35
У Німеччині знайшли 900-річний камінь, на якому може бути зображений легендарний єпископ і місіонер XII століття Отто Бамберзький.

Гранітний валун завважки пів тонни, на якому вигравіювано людину з хрестом, виявили в окрузі Клотцов Бугенгагенської громади, повідомляє УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

Артефакт, закопаний приблизно на 10-20 сантиметрів під землею, першим знайшов місцевий житель Пітер Віттенберг біля свого дому під час будівельних робіт.

Дім Віттенберга було зведено у XVIII столітті, його постійно ремонтували, але камʼяну плиту, схоже, виявили тільки зараз.

Ілюстраційні або картинні камені – це декоративні кам’яні плити, які були популярні у середньовічній Німеччині.

Згідно з дослідженням, це єдиний знайдений ілюстраційний камінь із зображенням людини, яка тримає перед собою хрест, що вказує на важливість цієї постаті у християнстві.

Християнізація регіону, де було знайдено камінь, відповідає періоду діяльності єпископа Отто Бамберзького. Тому досить імовірно, що на камені зобразили саме його.

Також на шиї у чоловіка висить паліум – елемент одягу, подібний до шарфа, який Папи Римські дарували високопоставленим церковним діячам. Отто Бамберзький якраз отримав такий у 1111 році.

Читати ще: Один з найбільших скарбів за останні десятиліття: у Німеччині знайшли 1600 середньовічних монет

За словами державного археолога Детлефа Янцена, камені з гравіруванням – це велика рідкість серед археологічних знахідок.

«У нас було п’ять в Мекленбурзі-Передній Померані, два в Альтенкірхені та Бергені на Рюгені, два у Вольгасті та один у Ґруттові поблизу Штольпе на Пене, Вартиславському камені», – каже Детлеф Янцен.

Інші знахідки походять з Ермлянду та Мазурії у Польщі – всього 20 штук.
Камінь з Клотцова перевезли до міста Шверін для подальшого дослідження. Археологи планують створити 3D-модель каменя, аби точно визначити, що єпископ тримає в іншій руці.

Згодом знахідку представлять громадськості на заході за участі міністра культури та державного археолога.

Читати ще: В Іспанії будівельники знайшли скарби, які можуть пояснити падіння Римської імперії

Отто Бамберзький – місіонерський святий Католицької Церкви, який був єпископом Бамберга після 1102 року та канцлером імператора Священної Римської імперії Генріха IV.

У 1124 і 1128 роках він здійснив дві місіонерські поїздки до Західної Померанії, де опікувався християнізацією полабських словʼян, тому його називали Апостолом Померанії. У 2024 році виповнюється 900 років від початку першої місіонерської поїздки Отто Бамберзького.

Також імовірно, що єпископ відвідував острів Узедом у Балтійському морі, але ці дані ще потребують підтвердження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus