USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70

У Німеччині словник поповнили 3000 нових слів, зокрема – «війна в Україні»

21 Серпня 2024 23:00
До нової редакції орфографічного словника німецької мови Duden увійшли 3000 нових слів.

Про це йдеться у публікації DW, пише Європейська правда.

29-те друковане видання відомого словника вийшло у вівторок, 20 серпня. Словник поповнили, зокрема, поняття ChatGPT (однойменний чат-бот), Ukrainekrieg (війна в Україні), Balkonkraftwerk (балконна електростанція).

Поняття Extremwetterereignis (екстремальна погодна подія) з’явилося на сторінках Duden на тлі повеней, посух та інших ознак змін клімату, що не оминули й Німеччину.

А слово Klimakleber (кліматичний клей) відображає дії радикальних екоактивістів, які приклеюють себе до шедеврів світового живопису в музеях, до проїжджої частини вулиць і злітних смуг аеропортів, порушуючи їхню роботу.

Читати ще: «Десятки грубих помилок»: в Інституті української мови розповіли про роботу над новим правописом

З інших новинок – Deutschlandticket (німецький квиток) – єдиний місячний проїзний, що дає змогу об’їхати всю Німеччину громадським транспортом за 49 євро.

А поняття Gemüsekiste (ящик з овочами) вказує на важливість підтримки місцевих виробників, які доставляють свою продукцію – не тільки овочі, а й свіже молоко, м’ясо або випічку – прямо до порога покупця.

«Duden є дзеркалом свого часу», – зазначила головна редакторка словника Катрін Кункель-Рацум у розмові з агентством DPA.

Читати ще: Назбирали 780 слів: у громаді на Волині видали власний словник діалектів

За її словами, нововведення говорять про події останніх трьох-чотирьох років, а найбільші лінгвістичні зміни можна звести до трьох сфер: криза, війна і кулінарія.

Підтвердженням слугують такі слова, як Coronapandemie (пандемія коронавірусу), Antigenschnelltest (експрес-тест на антигени), Flugabwehrsystem (система протиповітряної оборони), Gasmangellage (дефіцит газу), Fleischersatz (замінник м’яса), Tahini (тахіні – паста з меленого насіння кунжуту), Granola (гранола – страва для сніданку, що містить вівсяну крупу, горіхи і мед).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus