USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

У музей військової техніки передали речі екскомандувача Повітряних сил, лучанина Миколи Олещука. Фото

Сьогодні 20:08
У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки з’явилося кілька нових експонатів. Особисті речі на зберігання музейникам передав лучанин, генерал-лейтенант Микола Олещук.

Тепер експозиція музею поповнилися військовою формою, жетоном та ручкою колишнього командувача Повітряних сил ЗСУ. Усі речі тепер постійно зберігатимуться в Луцьку.

На переконання директора музею військової техніки Олега Ткачука, зараз люди ще не усвідомлюють цінності експонатів, але через десятки років вони будуть нагадуванням про криваві події російсько-української війни і про самого воєначальника.

Читати ще: Шматки російських ракет, БТР, форма Залужного: залишки війни у Луцьку. Фоторепортаж
«Наш музей постійно поповнюється річними експонатами. Інколи ми цьому раді, а інколи передають речі полеглих Героїв, що, звісно, позитивних емоцій не дає. Але такі реалії, і їх ми маємо показувати. Люди повинні пам’ятати про подвиги наших захисників і про ціну, що платить держава за незалежність.

Нещодавно експозиція музею поповнилася речами нашого земляка, генерала Миколи Миколайовича Олещук. Він три роки командував Повітряними силами, два з яких припали на час війни. Наш колектив вдячний йому і його родині, що передали форму, у якій він захищав державу.

Також він віддав ще кілька речей, серед яких ручка, що була з ним два роки. На перший погляд, це звичайна річ, яку можна придбати в будь-якому магазині. Але для історії це унікальний експонат, адже саме нею він, вочевидь, підписував накази й бойові розпорядження. І, напевне, вона бачила чимало документів, про які після перемоги пан Микола нам розповість», – поділився Олег Ткачук.
Читати ще: «Зберігаємо українську історію»: у Луцьку в музеї військової техніки – день відкритих дверей. Фоторепортаж

А ще музей військової техніки поповнився станком Колесникова для кулемету ДШК 1938 року. Його затрофеїли наші військові на передовій, а в Луцьк доставили волонтери Ольга та Сергій Балицькі. Станок відреставрують і покажуть назагал.

«На першому етапі війни станків не вистачало, бо ж кулемет ДШК належить до великокаліберної зброї, якого практично неможливо втримати. До нас зверталося чимало волонтерів, щоби показали, як кустарним способом зробити подібні станки. Зараз навчилися, тому великої нестачі в них немає. Тим не менш, на Росії ще використовується старіші. Цей, судячи зі стану, точно був під час Другої світової війни», – поінформував директор.
Читати ще: Військовий музей у Луцьку: легендарні танки, башта з болота та бус з блокбастера. Фото

Крім того, у луцькому музеї працюють на відновленням історії часів існування держав ЗУНР та УНР. Першочергово шукають зразки форми тодішніх військових. Такі передають волонтери або вишукуються на аукціонах. Нині вже кілька штук відреставрували.
Довідка

Микола Олещук народився 25 травня 1972 року в Луцьку. Службу розпочав у 1994 році в місті Кам’янка-Бузька у 540-му зенітному ракетному полку ППО. Закінчив Харківський військовий університет і Національний університет оборони України. У 2021 році очолив Командування Повітряних сил ЗСУ.
Він неодноразово залучався до виконання бойових завдань на території Донецької та Луганської областей. Під час повномасштабного російського вторгнення генерал-лейтенант організував протиповітряну оборону Києва, Одеси, Львова, Дніпра.

У 2022 році отримав звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка», а також орден Богдана Хмельницького III ступеня. 30 серпня 2024 року стало відомо про звільнення Олещука з посади Командувача Повітряних сил.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus