USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У МОЗ нагадали, в яких випадках пацієнтові можуть виписати паперовий лікарняний

16 Січня 2024 06:15
У Міністерстві охорони здоров’я нагадали про умови, за яких пацієнтові можуть виписати паперовий лікарняний замість електронного.

Про це повідомила пресслужба МОЗ.

Зазначено, що понад два роки українці користуються електронними лікарняними листами, які формуються на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, створеним лікарем в електронній системі охорони здоров’я.

Проте можуть виникати ситуації, зокрема через війну, коли лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності в електронній системі охорони здоровʼя.

Читати ще: Як отримати електронний лікарняний. Інструкція

Тоді він має право видати правильно заповнений та оформлений паперовий бланк листка непрацездатності у випадках:

– спливу терміну, коли лікар міг виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в ЕСОЗ. У цьому разі рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу;

– відсутності зв’язку більше ніж 7 днів між Електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ;

– відсутності доступу користувачів до ЕСОЗ в умовах воєнного стану;

– звернення пацієнта за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів, коли це сталося внаслідок воєнного часу (людина, наприклад, була під окупацією). У такому разі рішення про продовження виданого раніше лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя чи керівник закладу. Також вказується номер листка непрацездатності, який продовжується.

Читати ще: Люди із симптомами коронавірусу чи грипу зможуть відкрити лікарняний дистанційно

У МОЗ нагадали, що видача паперових лікарняних можлива в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення. Водночас у межах одного випадку тимчасової непрацездатності можливо поєднати паперовий та електронний лікарняні.

З 19 жовтня в Україні змінилася процедура отримання першого електронного рецепта: пацієнт може отримати рецепт на ліки, звернувшись до лікаря дистанційно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus