USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

У МОН заявили, що кількість викладачів у вишах перевищує потреби

5 Листопада 2023 22:35
Кількість викладачів в українських закладах вищої освіти наразі значно перевищує потреби системи. А кількість вступників за останні 15 років суттєво скоротилась.

Про це заявив заступник міністра освіти Михайло Винницький під час онлайн-зустрічі з представниками громадського об’єднання «Прогресильні», пише портал «Освіта.ua».

«15 років тому було 630 тисяч випускників шкіл щороку. Минулого року було 360 тисяч випускників шкіл. Демографія показує, що в нас спад у кількості вступників фактично на половину», – зазначив Винницький.

Водночас число закладів вищої освіти і кількість викладачів у системі за 15 років не змінились.

«Я розумію, що це дуже непопулярно звучить, але в нас на сьогоднішній день забагато викладачів», – підкреслив чиновник.

Він вважає, що в ситуації, яка склалася, підвищувати зарплату викладачам можливо лише за умови модернізації мережі закладів вищої освіти.

«І коли ми говоримо про збільшення витрат на оплату викладачам, ми маємо розуміти, що бюджет не гумовий. На сьогоднішній день збільшення окладів чи збільшення зарплат викладачів є можливим лише за умови модернізації мережі», – наголосив Винницький.

Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що в Україні серйозно змінять процес здобуття вищої освіти. Зокрема, студенти обиратимуть, скільки вчитися, які предмети їм цікаві, та навіть зможуть змінювати спеціальність після 1-2 років навчання.

Крім того, замість заочного або вечірнього навчання буде впроваджене дистанційне. Враховуючи це, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий пояснив, як закінчуватимуть навчання ті, хто зараз вчиться на «заочці». Він зазначив, що в разі внесення відповідних законодавчих змін з 2024 року планується «вже не вводити ці форми навчання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
232 Показати IP 6 Листопада 2023 08:49
Який талановитий менеджер. Реагує на ситуацію як пожежник. А ось стратегічного бачення ніякого. Позбавитись науковців легко, а хто буде потім вчити молодь? Ось такі ""Оксени"? Чи нам вчитись вже не треба, бо єврофахівці останнім часом все активніше пропагують, що українці мають бути лише грубою робочою силою? Для підготовки науковця треба роки й роки. Це не плитку класти чи шини міняти на СТО
олександр Показати IP 6 Листопада 2023 10:25
все правильно, 80 процентів так званих науковців викладачів це дармоїди які сидять на шиї у держави, крім того вони ще й хабарники які освіти не дають а косять зі студентів гроші. Кожен купив диплом та пішов на ринок торгувати або на заробітки а викладачу все до лампочки, йому головне бабло здерти і з держави і ще зі студентів. У вищій освіті просто ідіотизм, перекладають з пустого в порожне. Наприклад: наукова роботи - доцільність використання літери Е в слові Ясен

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus