USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Стріляють у повітря та використовують гранати: у Мінську жорстко затримують протестувальників

1 Листопада 2020 15:21
У Мінську в неділю, 1 листопада, співробітники силових структур почали жорcтко затримувати учасників опозиційної акції протесту. Правозахисники повідомляють про сотні затриманих від час чергової масштабної недільної акції протесту.

Як повідомляє Новое время, у списках затриманих, який публікує правозахисний центр Весна, станом на 15:00 за місцевим часом було понад 320 прізвищ затриманих в Мінську, а також в Борисові, Гомелі, Гродно, Березині, Бресті, Могильові, Молодечно, Поставах, Солігорську, Сміловичах.

Колони демонстрантів у Мінську рухаються «маршрутом пам’яті» до національного некрополя Куропати, намагаючись блокувати дороги. «Це місце – символ жертв свавілля радянської влади, де вбили десятки тисяч людей, які були цвітом білоруської нації. Трохи більше ніж 30 років тому марш на Дзяди став відправною точкою, з якої відновилася історія вільної Білорусі. Тепер прийшла черга пройти цей шлях і нам. І показати, що ніхто не забутий, ніщо не забуте», – говорилося в анонсі недільної акції.

Силовики почали жорсткі затримання учасників ходи. У мінській міліції підтвердили факт затримань.

Близько двох десятків силовиків в камуфляжі зі зброєю в руках перекрили проїжджу частину проспекту Незалежності по ходу руху колони, що нараховує як мінімум до 10 тис. протестувальників, повідомляє Інтерфакс.

Коли люди стали обходити їх по тротуарах, силовики зробили кілька попереджувальних пострілів у повітря. Вони також намагалися розбити протестуючих на групи і взяти їх в кільце. Біля станції метро Московська почалися затримання.

Аналогічні повідомлення публікують білоруські телеграм-канали та інші соцмережі. Також повідомляється про те, що правоохоронці в Мінську використовують світлошумові гранати.
За даними Tut.by, силовики зі зброєю затримували учасників ходи неподалік від Всіхсвятської церкви в Мінську.

До різних районів Мінська ще від ранку неділі стягнули спецтехніку, водомети, автобуси з силовиками та військові вантажівки – відповідні фото і відео з’явилися в білоруських телеграм-каналах. На центральних площах столиці обладнали огорожі та паркани, а ворота центрального входу в парк Челюскінців в Мінську зачинили на замок. Також у місті закривали центральні станції метро, але згодом їх відкрили.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська вдень 1 листопада оприлюднила звернення, у якому підтримала всіх учасників сьогоднішньої акції.

З 1 листопада Білорусь тимчасово призупинила перетин кордону на в’їзд для іноземних громадян та осіб без громадянства в усіх пунктах пропуску. Як заявив Держприкордонкомітет країни, це було зроблено з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

З понеділка, 26 жовтня, в Білорусі було оголошено масштабний загальнонаціональний страйк – найбільший від початку протестів у цій країні після літніх президентських виборів.

Як повідомлялося, у Білорусі з 9 серпня, коли відбулися президентські вибори, тривають масові протести. Згідно з офіційними результатами виборів, переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на посаді президента країни з 1994 року. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів, вважає їх сфальсифікованими. Під час протестів білоруські силовики жорстко поводяться з демонстрантами, затримуючи щотижня сотні людей.

Євросоюз не визнає легітимності президентства Лукашенка. 2 жовтня Рада ЄС запровадила санкції щодо 40 чиновників з Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії проти учасників протестів. Серед них – глава МВС Білорусі та його заступники, а також увесь склад ЦВК. Санкції щодо посадовців режиму Олександра Лукашенка також запровадили США. 12 жовтня у ЄС погодили запровадження санкцій щодо Лукашенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
точно Показати IP 1 Листопада 2020 15:57
Добре роблять. Пора ставити крапку в цьому виді національного спорту білоруських активістів - щонедільних маршах з наступними кросами і грою в хованки з правоохоронцями.
Ше Гевара Показати IP 1 Листопада 2020 17:55
Борітеся поборете.
Селюк Показати IP 1 Листопада 2020 20:07
Тренінги для поліції, систематичні....та безкоштовно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus