USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.05 41.60
  • PLN 10.25 10.50

У Міносвіти заявили про колосальні втрати: діти у 8 класі мають знання на рівні 6

Сьогодні 08:42
Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий прокоментував плани відомства повернути до очного навчання половину з 600 тис. учнів, які станом на кінець навчального року навчались дистанційно, а також пояснив деталі проєкту наказу № 850 щодо змін у правилах дистанційного навчання, над яким працюють в уряді.

В ефірі телемарафону він розповів, чому зараз доцільно виводити дітей у школах саме на очне навчання, передає УНІАН.

«Сьогодні ми маємо колосальні освітні втрати. Багато з тих, хто цікавиться освітою, чув цей термін, а хто не чув, прокоментую це так. Дитина у восьмому класі володіє академічними знаннями на рівні шостого класу», – зауважив Лісовий.

Читати ще: Додаткові предмети на вибір: уряд затвердив новий стандарт профільної середньої освіти

За словами міністра, якщо до війни в українському суспільстві існувала фактично одна категорія дітей, які навчаються в школі, то сьогодні вона розірвана на зовсім різні групи:

– діти у вимушеній міграції за кордоном;

– внутрішньо переміщені, що виїхали з окупованих або прифронтових територій в середині країни;

– ті, які перебувають на прифронтових територіях;

– і найскладніша категорія – діти, які перебувають на тимчасово окупованих.

Для кожної з цих груп дітей потрібно створювати спеціальні умови навчання.

«Тож, ми нашу політику і той наказ (проект наказу № 850, – ред.) розробили для того, щоб профілізувати освіту для кожної з цих категорій і зробити її максимально якісною. Подолати освітні втрати та інші втрати. Бо є втрати в психоемоційному розвитку дітей, у формуванні вольових якостей, втрати у здоров’ї через тривале перебування без фізичної активності в онлайн-освіті. Багато поганих речей, які відобразяться на успішності наших громадян в майбутньому», – підкреслив Лісовий.

Читати ще: Вивчатимуть OSINT та зброю: МОН розробило проект програми «Захист України» для старшокласників

Він зазначив, коли йдеться про те, що більша кількість дітей має вийти на офлайн-навчання, це звісно передбачає створення додаткових безпекових умов для учнів. Наприклад, на прифронтових територіях політика уряду реалізовується безпосередньо у будівництві потужних укриттів за всіма стандартами і вимогами державних будівельних норм, щоб в них безпосередньо можна було організовувати і освітній процес в очному або змішаному форматі. Також передбачена програма забезпечення необхідними гаджетами для онлайн-освіти тих категорій дітей, які не зможуть вийти з певних причин на очне навчання.

«І до цього доєднуються певні організаційні процеси, які регулюються згаданим наказом. Це профілізація виключно онлайн школи на освітній процес, організований для дітей за кордоном, на освітній процес для дітей на тимчасово окупованих територіях. Безумовно, ми розуміємо, що є категорія дітей, яка не вийде на офлайн-навчання ні за яких обставин в силу об’єктивних та суб’єктивних причинам. Для цієї категорії ми звичайно передбачаємо збереження онлайн – освіти. Але, вона повинна бути якісною, з усіма цифровими освітніми інструментами і з системою контролю освітніх знань», – сказав Лісовий.

Міністр пояснив, що означають ці новації для вчителів, які працюють з дітьми дистанційно.

«Насправді, це питання виникло у зв’язку з тим, що наш наказ № 850 у своєму проекті обговорювався окремо від інших нормативних актів, які ми приймаємо сьогодні для врегулювання цієї проблеми. І наказ регулює тільки форми освіти. Виходячи з моделювання по цьому наказу, частина вчителів могла втратити своє навантаження. І вона втратить своє навантаження», – зазначив Лісовий.

Читати ще: Навчання – з 10 години: у МОН розповіли про можливі зміни в організації шкільного навчання взимку

Він додав, що не йдеться про звільнення цих вчителів, їх буде переорієнтовано на інші напрямки роботи.

«Ми цих вчителів всіх залучимо до інших видів освіти. Тобто, нам потрібно буде організовувати освіту для різних категорій учнів. Наприклад, освіту дітей за кордоном, для яких треба дати виключно українознавчий компонент. Ми розуміємо, що ми будемо деокупувати території, готуємося до цього і зацікавлені в тому, щоби зберегти усіх без виключення вчителів. Тому, створений кадровий резерв вчителів і прийнято політичне рішення щодо збереження для них заробітної плати», – сказав Лісовий .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Знання - сила ? Показати IP Сьогодні 10:24
А нашо вчитися і даремно штани протирати: калькулятор є у смартфоні, алфавіт знати нема потреби, бо книжок і так ніхто не читає, водійські права можна купити через інтернет, максимум інформації можна отримати на базарі, звання кандидата наук можна купити за долари, депутату то взагалі не тре, а як зачешиться і прийде пора женитися - то природа сама підкаже, шо робити !
Лучанин Показати IP Сьогодні 11:09
Дивіться глибше То ще з карантину почалось,з дурдому того.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus