USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

У Міносвіти прокоментували, якою може бути військова підготовка для студентів

28 Червня 2024 10:06
Експериментальна концепція базової військової підготовки (БЗВП) для студентів вишів, яка зараз обговорюється, передбачає частину аудиторну і частину полігонну.

Про це в інтерв’ю в рамках телемарафону «Єдині новини» розповів заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький, передає УНІАН.

Він зауважив, що є певні експериментальні наробки, які зараз обговорюються, ще нічого не затверджене.

«Здебільшого наші студенти вступають на бакалаврат у 17 років. Отже базова військова підготовка не передбачена для неповнолітніх. Відповідно, першокурсники не будуть проходити БЗВП. Імовірно це розпочинається з другого курсу», – акцентував Винницький.

Заступник міністра освіти пояснив, що експериментальна концепція базової військової підготовки, яка зараз обговорюється, передбачає частину аудиторну і частину полігонну.

Читати ще: Від 1 липня три категорії студентів можуть мобілізувати. Перелік

«Відповідно, найбільш ймовірно, ми будемо бачити перші аудиторні частини БЗВП, які будуть впроваджуватися з січня 2025 року. Отже, ще не в 2024 році, а з січня 2025 року. Для того, щоби вивезти хлопців і бажаючих дівчат на полігонну частину, яка має відбутися на весну 2025 року», – підкреслив Винницький.

Він додав, що більше інформації буде згодом, тому що всі питання зараз узгоджуються між Міністерством освіти і Міністерством оборони.

«Треба розуміти, що основним, скажімо так, власником цього процесу є насправді більше Міноборони. Так, передбачається базова військова підготовка. А крім того, передбачається зміна концепції взагалі військових кафедр», – зазначив заступник міністра освіти.

Читати ще: Міносвіти змінило правила вступу до аспірантури

Винницький резюмував, що взагалі військова підготовка в Україні у сфері вищої освіти буде змінюватися, але більше про це можна буде говорити, коли наблизяться до остаточних рішень і постанов наприкінці 2024 року.

Базова військова підготовка в Україні – деталі

Урядовою постановою № 724 від 21 червня 2024 року («Про затвердження Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських») передбачається, що базову військову підготовку мають проходити всі чоловіки, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

У документі зазначається, що для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти військова підготовка розпочинатиметься на другому році навчання; для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра – на першому році навчання.

Спочатку буде місяць теоретичної підготовки, а потім – практична загальновійськова підготовка, за відмову від проходження якої студентів виключатимуть з вишів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Червня 2024 11:23
тривалість БВП щось не озвучують

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus