USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

У Мексиці знайшли рідкісну статую могутнього бога майя Кавіїла

6 Травня 2023 00:28
Вчені на південному сході Мексики натрапили на дивовижну знахідку. Вони відкопали рідкісну скульптуру могутнього бога майя.

Про це повідомив Національний інститут антропології та історії (INAH), пише Апостроф.

Зазначається, що скульптура стародавнього бога Кавіїла, яку знайшли біля шляху великомасштабного залізничного проекту, є частиною урни, нещодавно знайденої біля секції 7 поточного проєкту «Потяг майя». Секція 7 тягнеться від Бакалара, в Кінтана-Роо, до Ескарсеги, в Кампече.

Кавіїл асоціюється з блискавкою, зміями, родючістю та кукурудзою, і часто його зображували із зооморфною головою з великими очима, довгою задертою мордою та послабленою зміїною ступнею, яка символізує блискавку.

Хоча його зображення можна знайти на рельєфах майя та в Дрезденському кодексі та кодексах майя в Мексиці, раніше було виявлено лише три статуї Кавіїла, усі з яких походять з гватемальського міста Тікаль.

«Ця знахідка дуже важлива, тому що існує дуже мало зображень бога Кавіїла. Наразі ми знаємо лише про три в Тікалі, Гватемалі, і це одне з перших, що з’явилися на території Мексики», – повідомив генеральний директор INAH Прієто Ернандес.

Хоч вчені раніше бачили Кавіїла на картинах, але рідко його бачать у трьох вимірах.

Згідно з релізом INAH, команди, які рятували артефакти вздовж маршруту проєкту поїзда, зробили численні відкриття, включаючи статую Кавіїла. Понад 896 тисяч керамічних виробів, 491 кістку та майже 49 тисяч споруд або фундаментів каталогізували та зарезервували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus