USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

У медзакладах волинянам видають калію йодид. Кому і навіщо?

29 Червня 2023 17:25
Сімейні лікарі та педіатри під час прийому дітей і дорослих віком до сорока років видають їм із профілактичною метою таблетки калію йодиду. Пігулки, які нейтралізують дію радіоактивного йоду на організм, потрібно буде прийняти тільки в разі реальної радіаційної загрози.

Препарати пацієнтам видають близько тижня відповідно до розпорядження управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації, за яким здійснено розподіл ліків серед медичних закладів області.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив керівник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін.

«Це профілактичний захід. Препарат не потрібно приймати зараз. Його необхідно буде прийняти, якщо, не доведи Боже, буде загроза. Наші лікарі чітко про це говорять. Препарат є в нас у наявності. Його отримано за розпорядженням управління охорони здоров’я ОДА, відповідно до розподілу серед закладів. Тож аби препарат був біля пацієнта, ми прийняли рішення його роздати. Адже якщо, не доведи Боже, трапиться якась аварія, буде ажіотаж і швидко повною мірою це реалізувати не вийде», – прокоментував Володимир Лотвін.

Він нагадав, що в разі реальної радіаційної загрози таблетки калію йодиду потрібно буде прийняти дітям і дорослим до сорока років. Людям віком 40+ йодну профілактику робити не потрібно.

«У Луцьку діти отримують пігулки через дитячу поліклініку, а дорослі до сорока років – через медоб’єднання громади, а саме через сімейних лікарів. Можна звертатися безпосередньо до свого сімейного лікаря, з яким заключено декларацію. І він уже скаже, що робити, надасть, наприклад, ту саму таблетку, інформаційний буклет, де все розписано», – зазначив керівник управління охорони здоров’я.

Як додав, такі самі профілактичні заходи проводять, наприклад, на Рівненщині.

«Ми діємо на підставі рекомендацій Міністерства охорони здоров’я. Ще від початку воєнних дій є відповідні накази міністерства з методичними рекомендаціями щодо дій, наприклад, у зоні ядерного ураження. Є наказ і про йодну профілактику в таких випадках. Тобто, є чітко затверджені документи, відповідно до яких ми повинні діяти в той чи той момент», – пояснив Володимир Лотвін.

Читати ще: «Другого Чорнобиля не буде», – науковиця про ймовірні наслідки у разі підриву Запорізької АЕС

Як інформувала директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська, в закладі організовано видачу калію йодиду для дітей.

«Педіатри Луцької міської дитячої поліклініки почали видавати таблетки калію йодиду безоплатно. Цей препарат використовують для нейтралізації дії радіоакивного йоду на організм у випадках техногенних катастроф і радіоактивного забруднення. Водночас варто пам’ятати, що приймати калію йодид просто так, без необхідності, категорично заборонено. Йодну профілактику препаратом калію йодиду проводять тільки після офіційного оповіщення», – вказала Оксана Лєщинська.

Оптимальний час прийому препарату – за шість і менше годин до надходження радіоактивної хмари, одночасно з надходженням хмари та упродовж шести годин після. Приймати препарат через 24 години після надходження хмари не рекомендовано.

Дозування. Калію йодид приймають одноразово: діти до одного місяця – 16 мг; діти від одного місяця до трьох років – 32 мг; діти від трьох до 12 років – 62,5 мг; підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, – 125 мг.

Використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним і шкідливим.

Читати ще: У разі гіпотетичного теракту на ЗАЕС вживати йод не потрібно. Чому

Нагадаємо, голова ГУР Кирило Буданов у неділю, 25 червня, заявив, що ситуація навколо ЗАЕС «ніколи не була настільки серйозною, як зараз». За його словами, план підриву окупантами АЕС вже повністю розроблений та затверджений. До того Кирило Буданов говорив, що загроза підриву чи аварії станції існує, оскільки окупанти додатково замінували охолоджувач.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 29 Червня 2023 19:26
"Людям віком 40+ йодну профілактику робити не потрібно". це баласт
ABC Показати IP 29 Червня 2023 20:15
Цифри правильні? Максимум що зараз є в аптеках, це таблетки "Йодид-фармак" дозуванням по 200 мкг (тобто 0,2г). 125:0,2= 625 таблеток необхідно прийняти одноразово! Як ви собі це уявляєте?
123 Показати IP 1 Липня 2023 18:25
Йодид калію служить для профілактики йододефвциту в організмі людини. Так як і йодованп сіль. Це все. Ніякого потенційного захисту від радіації він не дає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus