USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Через проблеми з відшкодуванням пільг і субсидій страждають ОСББ Луцька

7 Липня 2018 13:30
В Україні склалася доволі непроста ситуація із затримками у відшкодуванні пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. У результаті страждають співвласники багатоквартирних будинків, яким нараховують штрафні санкції через недосконалий і надто тривалий механізм проплат.

Як вийти із ситуації та допомогти місцевим ОСББ у питанні організації своєчасних виплат, говорили під час наради, що відбулася 6 липня у Департаменті соціальної політики за участю першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада, директора Департаменту фінансів та бюджету Лілії Єлової, директора Департаменту соціальної політики Вікторії Майбороди, начальника відділу Департаменту фінансів Волинської ОДА та першого заступника директора Департаменту соціальної політики Тетяни Корецької.

Представники ОСББ розповіли, як позначається на їх діяльності ситуація із затримками у відшкодуванні пільг і субсидій: «Населення за комунальні послуги, отримані в червені, сплачує в липні, базу даних за липень формує обчислювальний центр і дає результат із 1 по 5 серпня. Тоді ОСББ роблять акти звірки по субсидіях. У результаті субсидія за червень приходить лише в серпні.

До прикладу, для «Обленерго» ми знімаємо показник до 15 червня, проплатити маємо до 17 липня, а субсидія ще не прийшла. В результаті ОСББ не можуть вчасно розрахуватися й отримують пені та штрафні санкції».



Тому голови ОСББ звернулися до представників відповідних структур із проханням про налагодження механізму проплат, аби уникнути можливих судових позовів чи нарахувань пені через затримки у проходженні виплат.

– Проблемні питання виникають під час відшкодування пільг і субсидій саме між Департаментом соціальної політики і надавачами послуг, такими, як «Луцькводоканал», «Обленерго», – розповів Григорій Недопад.

– У відповідь на численні прохання голів ОСББ і ЖКГ, у Луцьку організували нараду, аби з׳ясувати, як процедурно уникнути зайвих судових тяганин чи сплати пені фактично за те, що держава не виконала своїх обов’язків і вчасно не закрила питання відшкодування пільг і субсидій. Під час наради ми напрацювали такий механізм, який буде більш зручним для всіх й зможе пришвидшити проходження виплат. Із понеділка будемо вести перемовини із казначейством, для того, щоб людям легше було відшкодовувати пільги, а кошти за відшкодування субсидій якнайшвидше зараховували нашим надавачам послуг.

Затримки по відшкодуванню витрат на виплату пільг і субсидій відбуваються по всій країні. Невідомо, коли відбудеться наступне надходження фінансування. У луцьких ЖЕКах і «Луцькводоканалі» виникають проблеми через невчасне відшкодування пільг і субсидій. Через те, що держава не виконує вчасно своїх зобов’язань, страждають і приватні структури, і наші комунальні споживачі, ОСББ і комунальні підприємства.

Тому, за словами Григорія Недопада, було вирішено підготувати протокол наради, ініціювати зустріч на рівні області й направити пропозиції уряду для налагодження механізму своєчасних виплат.

.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus