USD 40.55 40.85
  • USD 40.55 40.85
  • EUR 40.65 40.85
  • PLN 10.00 10.15

У Луцьку відкрили виставку про білоруських військових, які загинули за Україну. Фото

11 Червня 2024 15:17
У Волинському національному університеті відкрили фотовиставку «З Україною в серці». У холі вишу розмістили близько 20 стендів про білоруських військових, які протистояли російській збройній агресії і боролися за вільну Україну й вільну Білорусь.

Організатори із благодійного фонду «Живе Білорусь» зібрали біографії загиблих земляків та світлини їхньої боротьби проти окупантів. На заході зібралися студенти та працівники ВНУ, військовослужбовці, представники влади й духовенства.

Мета фотовиставки – увіковічнити пам’ять справжніх патріотів вільної Білорусі, які зневажали свавільні дії диктаторської влади та викликалися протистояти Росії спільно з українцями.
Читати ще: У Волинському краєзнавчому музеї представили виставку світлин з фронту та прифронтової зони

Голова БФ «Вільна Білорусь» Аляксей Францкевіч зазначив, що зуміли зібрати імена не всіх Героїв, адже деякі з рідних білорусів зараз змушені переховуватися. Він закликав повідомляти інформацію про білоруських військових, які стояли за Україну, щоб кожне ім’я залишилося в пам’яті.

«Головна мета, щоб українці знали відмінності між справжніми білорусами та «лукашистами». Останні – це ті, хто надали територію Білорусі для наступу на Україну, хто підтримують російську агресію. А тут зібрані імена людей, які віддали найдорожче в боротьбі з окупантами. Виставка присвячена не лише загиблим, а й тим, хто продовжує свою боротьбу. Думаю, білоруси сьогодні є другою за кількістю нацією після українців, які воюють у лавах ЗСУ, стоячи пліч-о-пліч на захисті цивілізованого світу», – зауважив Аляксей Францкевіч.
Ректор ВНУ Анатолій Цьось зазначив, що фотовиставка потрібна не лише для патріотичного виховання, а й для усвідомлення того, що за Україну боряться багато національностей.

«Заклад освіти першочергово здійснює наукову діяльність, але поміж тим поважний український університет не може залишатися поза війною. Тому наша місія – волонтерство й допомога військовим, що й робимо. Крім того, ми маємо зберігати пам’ять про загиблих. В усіх закладах освіти мусять бути пам’ятні стенди про полеглих. Ми поважаємо й українців, і білорусів, які віддали життя для збереження України», – акцентував Анатолій Цьось.
На одному зі стендів зображено інформацію про добровольця Павла Суслова. Його дружина Ольга – з Волині. Каже: познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком у лава 14-ї бригади, відтоді пара була нерозлучною.

«Я ніколи не бачила більш сміливого, мотивованого воїна. Мій чоловік став на захист України ще у 2014 році добровольцем, кілька разів отримував поранення, але кожного разу повертався на війну», – пригадала Ольга Суслова.
Читати ще: Разом із сином пішов на війну: у Луцьку відкрили виставку, присвячену загиблому історику та колекціонеру Михайлу Федоровичу. Фото

З її слів, фотовиставка є важливою, адже показує справжніх Героїв і патріотів.

«Образливо чути, коли люди не бачать різниці й порівнюють справжніх воїнів із «лукашистами». Люди повинні знати, хто воює поруч з українцями. Важливо берегти пам’ять про таких Героїв», – зазначила дружина військового.
Читати ще: Росія хотіла переписати історію Галицько-Волинської держави. У відомому YouTube-проєкті «Реальна історія» розвінчали міфи

Після вітальних слів священники прочитали молитву за загиблими, а присутнім показали щемливий ролик про білоруських оборонців України.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Галина Показати IP 11 Червня 2024 23:28
Не знаю, чи згадували на цій виставці книжку ''Жьіве Беларус! За нашу і вашу свободу!", яка вийшла в 2020 році завдяки автору ідеї та координатору проєкту відомому письменнику Володимиру Вакуленко, якого закатували російські окупанти, але перед тим він встиг написати спогади, які видала українська письменниця Вікторія Амеліна, що загинула в результаті вибуху в Краматорську. Мені здається, що має сенс читання віршів з цієї збірки під час презентації такої фотовиставки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus