USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

У Луцьку відкрили перший «Клас безпеки»

20 Грудня 2022 20:35
На базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відкрили перший на Волині «Клас безпеки».

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

До облаштування та наповнення класу долучились надзвичайники, правоохоронці, обласна рада, профільне відомство ОВА та керівництво інституту. Клас поділено на тематичні зони: протирадіаційний і протипожежний захист, протимінна діяльність, домедична допомога тощо.

Участь у відкритті класу безпеки взяв перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

«Недаремно саме в нашому обласному комунальному закладі ми вперше на Волині відкриваємо клас безпеки. Сьогодні це на часі, але напевно це треба було робити значно раніше. Основи безпеки життєдіяльності – це одна із найважливіших ланок, адже ми вже забули, що таке хімічна небезпека, радіаційна небезпека, а сьогодні це надзвичайно актуально, бо нам треба бути готовими до будь-яких подій. Сьогодні кожен із нас має знати правила надання першої медичної допомоги, уміти накласти джгут чи турнікет, убезпечити від вибухо-небезпечних предметів тощо. Такий клас насправді має бути у кожному закладі освіти, принаймні куточки безпеки. Такі курси повинні пройти усі педагогічні працівники та учні шкіл. Ми будемо рекомендувати головам тергромад, аби вони всіляко сприяли, виділяли ресурси, щоб матеріально-технічне забезпечення класів було на належному рівні. І щоб там мали можливість здобувати знання та практичні навички не лише учасники освітнього процесу, а й працівники інших установ громади», – наголосив він.
Заступниця начальника управління освіти і науки ОВА Тетяна Соломіна, яка курує цей проєкт, розповіла, що у наступному році в громадах планується створити понад 90 класів безпеки.

«Пілотний клас безпеки ми відкрили у ВІППО, щоб донести до вчителів зміст та форму організації цієї роботи, ще один такий клас ми готуємо до відкриття вже найближчими днями при обласному військовому ліцеї ім. Героїв Небесної Сотні, – зауважила вона. – Дуже хочеться, щоб проходження таких курсів сприяло не лише отриманню знань, а й практичних навичок, адже безпека сьогодні виходить на перший план нашого життя».

«Сьогодні вчительство області гідно тримає освітянський фронт і не дивлячись на усі виклики продовжує освітній процес. В кожному освітньому закладі має бути потужна матеріально-технічна база цивільного захисту, життєдіяльності закладу, а також системно працювати національно-патріотичне виховання. Лише так ми зможемо побороти нові безпекові виклики», – додав директор ВІППО Петро Олешко.
Заступник начальника ГУ ДСНС Костянтин Романчук зазначив, що тутешній клас безпеки наповнили здебільшого методичними та ілюстративними матеріалами та експонатами.

«Діти мають знати, як діяти в разі небезпеки, адже в момент, коли треба не думати, а діяти, може наступити розгубленість, паніка, тому усім цим елементарним заходам безпеки необхідно приділяти особливу увагу і мотивувати дітей їх вчити. Можливо в ігровій формі, або ж за допомогою комп’ютерних ігор чи програм», – зауважив він.

Заступник начальника ГУНП в області Віталій Ковальчук розповів, що до безпекового питання правоохоронці підходять комплексно. Так, у громадах області реалізовують проєкт «Вихователь безпеки», з метою виявлення злочинів та кібер-атак на інтернет-ресурсах та в соціальних мережах запроваджують також проєкт «Вихователь кібербезпеки».

«Спільно із органами місцевого самоврядування ми також реалізовуємо проєкт «Безпекове середовище». Спираючись на досвід розвинених європейських країн, у кожному закладі освіти та загалом на території громад встановлюються системи відеоспостереження. По області вже встановлено більше 700 камер», – розповів він.

Співробітники вибухотехнічної служби ГУНП в області продемонстрували різновиди сучасних вибухових пристроїв, розповіли про їх небезпеку та заходи із запобігання ураження ними, а співробітники кінологічної служби спільно із надзвичайниками відтворили алгоритм дій у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus