USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.66 10.80

У Луцьку відбудеться мистецький захід «Олена Пчілка»

Сьогодні 07:16
4 жовтня у Волинському академічному обласному театрі ляльк відбудеться особливий мистецький захід, присвячений пам’яті видатної української письменниці, меценатки, видавчині, перекладачки, етнографині, фольклористки, громадської діячки Олени Пчілки.

Цей захід організували і представлять волинські артисти як данинк великій українці за неоціненний внесок в українську культуру.

Програма мистецького заходу «Олена Пчілка»

• Виставка ретросвілин «Цвіт Косачів-Драгоманових».

Авторський проєкт Тетяни Ціхоцької, який було створено до 150-ї річниці з Дня народження Лесі Українки. Унікальна експозиція – біля 30 реставрованих фотопортретів представниць роду Косачів-Драгоманових.

• Виставка поліграфічних видань творів Олени Пчілки та видань, присвячених їй. Організатор – Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки.

• Частування «Косачівськими смаколиками».

• Концертна програма «Олена Пчілка» – калейдоскоп яскравих доленосних подій життєвого шляху Олени Пчілки.

У програмі – пісні волинських композиторів на вірші Олени Пчілки, народні пісні, які зберегла вона та її діти. Декламація віршів, сцени з п'єс її авторства. Сценарій Тетяни Ціхоцької.

Олена Пчілка зуміла блискуче зіграти в театрі життя так багато ролей, що її долю й діяльність дуже важко вловити якимось одним визначенням.

Аристократка української літератури. Велика мати українського націоналізму. Емансипантка, феміністка й організаторка жіночого руху.

Мати Лесі Українки. Чільна постать київської Старої Громади. Журналістка, видавчиня, політична діячка. А ще – красуня, законодавиця мод (нинішньою популярністю вишиванок, знанням про розмаїття орнаментів і фасонів ми великою мірою завдячуємо якраз їй), королева балів і невтомна збирачка пісень, узорів, зразків ужиткової народної культури.

4 жовтня 1930 року – день смерті Олени Пчілки.

Системно десятиліттями стирали пам'ять про неї, бо не могли їй вибачити ту безкомпромісність, яку виявила в усьому, що стосувалося України.

Незабаром 100 років, як пішла у засвіти невтомна Пчілка, а її ім'я стало відомим широкому загалові лише недавно.

Організатори заходу, учасники сподіваються, що подія буде достойним вшануванням пам'яті Великої українки, захід стане популярним, традиційним на Волині і не тільки.

О 17:00 у фоє театру стартують фотовиставка, експозиції, частування. О 18:00 – концертна програма.

Читати ще: Лучан та гостей міста запрошують на відкриття музичного фестивалю «Стравінський і Україна»

Організатори: ВОГО «Нова Перспектива» (голова організації Тетяна Ціхоцька) та Волинський академічний обласний театр ляльок (в. о. директора-художнього керівника Вадим Хаїнський) за партнерської підтримки Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації, Луцької міської ради, ВНУ імені Лесі Українки, Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus