USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

У Луцьку уродженка Вірменії не може поновити право на власну дочку, бо не має громадянства

1 Червня 2024 22:38
Мешканку Луцька колишній співмешканець позбавив прав на їхню спільну дочку. Усе нібито через те, що вона довгий час була відсутньою в житті дитини. Нині жінка навіть не має права відвідувати притулок, де опинилася дитина через конфлікти батьків.

Також матір не може оскаржити позбавлення батьківських прав у суді, бо немає ані жодного документа, ані громадянства жодної з країн: як тієї, де народилася, так і тієї, де проживає майже все своє життя. Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Ізабелла Григорян – уродженка Вірменії, але з двомісячного віку мешкає в Україні. Спочатку жила й навчалась у Севастополі, куди з матір’ю вимушено виїхали на початку 90-х через війну. Виховувала її нині покійна бабуся, бо матір не цікавилася її життям.

На Волинь потрапила у 2017 році, куди приїхала до лучанина, з яким познайомилася в соцмережах. Із чоловіком вона не оформляла офіційно відносин, бо не мала документів.

«Я була громадянкою Вірменії, не отримала український паспорт, хоча я все життя мешкала в Севастополі. Коли я звернулась у паспортний стіл, сказали, що я не можу одержати паспорта, бо в моєї мами паспорт СССР. Вона його не замінила, так і жила із тим паспортом», – ділиться Ізабелла Григорян.

Читати ще: Щоб не йти на війну? Лучанин хоче відібрати дитину в ексдружини та подав на аліменти

Для отримання паспорта була потрібна ксерокопія батьків: тата жінка не знає, у матері українських документів не було.

Але сімейне життя в Луцьку не склалося навіть після народження дитини. Зі слів жінки, чоловік піднімав на неї руку та зловживав спиртним.

«Він тоді почав на мене кидатись, а я просто вийшла з хати й пішла до сусідки, лишилась у неї на ніч. Після цього він мене більше не впускав. Ми не жили десь місяців сім. А дитина була із чоловіком та його матір’ю», – пригадала жінка.

Після цього цивільний чоловік подав на Ізабеллу до суду, щоби позбавити батьківських прав, адже вона нібито була довго відсутньою і не виховувала дочки. Не зважаючи на цей вчинок, жінка згодом помирилася з ним, бо, каже, попри все хотіла бути поруч із дитиною.

Чесно зізнається: до лучанина мала двох дітей, на яких теж позбавив прав попередній співмешканець та забрав їх за кордон. Тому за цю дитину вирішила поборотися.

Читати ще: Підлітка в Луцьку підозрюють у зґвалтуванні дворічної дитини та знущанні над п’ятирічною

Втім, згодом пара знову поконфліктувала – у результаті цього маленька дівчинка опинилася в дитячому притулку. Батькові її поки не віддають, бо має змінити спосіб життя та влаштуватися на роботу, кажуть у соціальній службі.

«Ми працюємо з батьком дитини. Він, скажімо так, не зовсім уже втрачений, але й не стоїть кожен день біля служби в справах дітей, просячи віддати йому дитину», – зауважив начальник служби в справах дітей Луцької міської ради Федір Шульган.

Хоча нині в соцслужб до матері зауважень жодних, але віддати дитину їй теж не можуть.

«Батьки, які позбавлені батьківських прав, можуть зустрічатися з дітьми тільки за згодою суду. І притому вони можуть бачитися з дітьми лише в присутності сторонніх осіб», – додав Федір Шульган.
Але й до суду Ізабелла Григорян звернутися не може, оскільки немає паспорта ані громадянки України, ані Вірменії, ані будь-яких інших документів.

Розповідає, що під час одного з конфліктів цивільний чоловік викинув оригінали свідоцтва про народження та шкільний атестат. Одначе, колишня свекруха жінки хоча й визнає, що її син не подарунок, але запевняє – документів не викидав.

«Документів ніхто не викидав, а Андрій тим паче. Її не було цілий рік, а документи були. Я їх сама шукала, але не знаю, де вони ділися», – зазначила свекруха Алла Віталіївна.

У міграційній службі кажуть: те, що жінка немає оригіналу свідоцтва про народження, – дуже кепсько.

«Першим і основним документом для неї буде свідоцтво про народження, у якому мали б чітко зазначатися її особисті дані. Тому що набір її даних по будь-якому питанню має визначатись по чомусь: чи то ми будемо приймати документи на громадянство, чи на визнання статусу особи без громадянства. Немає паспортного документа, то хоча би треба свідоцтво про народження», – акцентувала Алла Щербань, начальник луцького відділу № 2 управління ДМСУ у Волинській області.

Читати ще: У Луцьку мама, батько і вітчим не можуть поділити дитину. Розбірки доходять до абсурду

У такій ситуації, як пояснила, жінка може звернутися до консульства країни, у якій народилася, і попросити дублікат актового запису про народження. Але в консульстві Вірменії в Україні кажуть: оскільки Ізабелла Григорян не є їх громадянкою, то вони не мають повноважень займатися її питаннями. Втім, допомогти жінці спробують через Спілку вірмен України.

«Сьогодні в нас є Спілка вірмен України, які займаються всіма питаннями, що виникають у наших співвітчизників. Зараз ми вивчаємо ситуацію. У нас є два варіанти. Якщо ми зможемо довести, що вона є громадянкою Вірменії, то в неї буде паспорт. Якщо не зможемо, то вже на території України будемо звертатися до держави Україна, щоб дати їй документи особи без громадянства», – каже почесний консул Республіки Вірменія Норік Геворкян.

Як пояснив, ускладнює пошуки акту про народження те, що Ізабелла не пам’ятає навіть району Єревану, де народилася. Тож, каже, їм потрібно ще кілька тижнів, аби досягнути певної цілі в цьому питанні. Шанси одержати Ізабеллі Григорян статус особи без громадянства оцінюють як високий і в міграційній службі. Але на ухвалення остаточного рішення треба чекати до пів року. Потім треба прожити в цьому статусі три роки, й аж тоді подаватися на громадянство України.

Лише маючи на руках паспорт, Ізабелла може йти до суду, щоби поновити свої права на дитину, яку нині навіть не має права відвідувати в притулку. Та найбільше вона переживає, що за час очікувань щодо документів, вона може остаточно втратити зв’язок зі своїм чадом. А цього допустити жінка не може, бо дочка – фактично єдина рідна людина, яка є в неї є.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 1 Червня 2024 23:12
тому шо всім пофіг... і вона немає бабла...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus