USD 41.30 41.50
  • USD 41.30 41.50
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.70

У Луцьку тривають дослідження Кафедрального собору Святої Трійці. Що вдалось виявити

3 Вересня 2024 22:36
3 вересня волинські археологи продовжили розкопки у старій частині міста Луцька, які розпочали у 2022 році. На території Кафедрального собору Святої Трійці розчистили нові фрагменти підлоги.

Про це розповів Суспільному науковий працівник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

З його слів, підлога колишнього собору, складена із прямокутних та підквадратних добре випалених гончарних не полив’яних підложних плит.

«Оригінальна підлога собору Святої Трійці на цьому відрізку залягає на глибині до одного метра, у порівняння підлога Храму Івана Богослова у Луцькому замку простежена з глибини в три з половиною метри від сучасного рівня поверхні», – каже Віктор Баюк.
З його слів, за технологічної можливості було б добре залишити виявлені елементи під спеціальним склом із можливістю їх експонування у комплексі пам’яток Римсько-Католицької Церкви та Державного історико-культурного заповідника у Луцьку.
Що відомо про дослідження крипт Кафедрального Собору Святої Трійці у Луцьку

Вперше археологи під час дослідження території Луцької дієцезії Римсько-католицької церкви відшукали фундамент та підземелля костелу Святої Трійці у листопаді 2021 року.

В такий спосіб крипти відкрились науковцям та розпочались дослідження. Під час них археологи натрапили на первісні цегляні стрімкі сходи, які ведуть у підземні кімнати. Нині тут ведуться розкопки.

У листопаді 2023 року волинська археологічна експедиція була на стадії завершення наукових археологічних досліджень нововідкритих завівтарних крипт Кафедрального собору Святої Трійці римсько-католицької церкви у Луцьку.

Тоді відкрили дві крипти. Крипта № 1 (умовно індивідуальна) з окремою камерою для поховання найвищого рангу порожня, поховань там не виявлено. У крипті № 2 (умовно загальна) відкрито та досліджено повторні поховання без анатомічного порядку кількох десятків людей із супровідним перемішаним інвентарем (тканини, гудзики, елементи одягу). Із крипти № 2 простежено перехід найпевніше до підземного простору власне Собору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 3 Вересня 2024 23:26
Можна костел назвати костелом, а не собором, щоб усі не думали, що йдеться про православний Свято-Троїцький собор???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus