USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

У Луцьку студенти українських вишів презентували власні стартапи. Фото

28 Червня 2024 17:33
У Луцькому національному технічному університеті відбувся фінал всеукраїнського хакатону «Енергетика майбутнього». Дев’ять студентських команд із різних міст презентували свої стартапи, пов’язані з енергетичною галуззю.

Захід організували в ЛНТУ за підтримки міжнародних партнерів та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

До участі у форумі долучилися колективи з вишів Луцька, Києва, Чернігова, Полтави, Житомира, Дніпра і Кривого Рогу. Спершу учасники показали стартапи менторам, які вносили правки та корективи. Після цього розробки представили членам журі, які обрали трійку призерів.
Читати ще: Робототехніка та управління дронами: в ЛНТУ відкрили STEM-лабораторію для юних науковців. Фото

Доцент кафедри електричної інженерії ЛНТУ Ірина Бандура зауважила, що хакатон організували вперше. Ідея форуму – навчити студентів писати стартапи, генерувати новітні проєкти та захищати їх. Задля цього півтора тижні для них проводили менторську сесію, де фахівці читали низку тренінгів.

«На базі ЛНТУ створений енерго-інноваційний хаб, одним із завдань якого є проведення всеукраїнського хакатону «Енергетика майбутнього». Це на часі та актуально в нашій державі. До нас долучилися студентські команди з різний міст України – вдячна їм, що знайшли можливість приїхати до Луцька та показати свої проєкти», – поділилася Ірина Бандура.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода розповіла, що студенти проявили неабияку підготовку щодо енергозбереження та виготовлення альтернативних джерел.

«Ми, як ніхто у світі, розуміємо, що таке жити без світла. Для нашої країни такі розробки – надважливі. Із цікавих проєктів відзначу видобуток електрики за допомогою спалювання листя, що, як виявилося, майже рівне деревині. Це також мінімізує шкідливі викиди від горіння сухостою. Сподіваюсь, що якийсь зі стартапів невдовзі з’явиться на ринку, щоб українці мали більше способів добування електроенергії. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» радо підтримав хакатон, адже важливо давати поштовх студентським ідеям, розвивати їхні вміння», – наголосила Катерина Шкльода.
Читати ще: У Луцькому НТУ з’являться молодіжний центр та нова освітня програма. Фото

Наприкінці судді визначили трійку призерів – одностайного рішення не було, але одразу кілька команд мали рівну кількість балів. Усе ж вердиктом журі третє місце посіли студенти Полтавської політехніки, другими стали представники Житомира.
Читати ще: Ігри, танці та наука: у луцькому виші – свято для дітей. Фото

Перемогу здобула команда Київського політехнічного інституту. Дар’я Бобровська та Микола Шевелюк створили модель приладу, що виробляє електроенергію за допомогою повітря. Переможці та призери отримали цінні подарунки, а також книгу про історію Луцька у якості сувеніру.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus