USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Луцьку провели управлінське ігрове моделювання за міською програмою «Громада без бар’єрів»

10 Лютого 2024 19:01
У 2023 році Луцька міська рада прийняла цільову Програму «Громада без бар’єрів» на 2024–2026 роки. Аналітична частина програми розкриває актуальність теми безбар’єрності та інклюзивності в розвитку громади.

А саме:

– майже 100 тисяч мешканців громади – потенційно маломобільні. І це не тільки люди з інвалідністю, а і мешканці поважного віку, вагітні, батьки з візочками, діти до 7 років, тимчасово травмовані чи хворі люди тощо;

– у Луцькій міській територіальній громаді мешкає понад 8,7 тисяч дорослих осіб з інвалідністю та 1,2 тисяч дітей з інвалідністю;

– в Україні триває кровопролитна війна, жертвами якої стають не лише військові, а й цивільні громадяни, в тому числі діти та жінки. Зважаючи на це, спостерігається тенденція до збільшення кількості людей, яким необхідно забезпечити належні умови для життєдіяльності та інтеграції в суспільне життя шляхом створення безбар'єрного простору.
З огляду на потребу широкої комунікації положень та принципів Програми, верифікації визначених нею напрямків та проектів, генерування нових ідей, громадською організацією «Лабораторія змін» в рамках проекту «Вивчення потреб цільових аудиторій та напрацювання ідей для реалізації Луцької міської програми «Громада без бар'єрів» через симуляційну гру «Світ громад»» 10 лютого 2024 року було проведено управлінське ігрове моделювання з залученням представників найрізноманітніших соціальних, вікових та професійних груп жителів Луцької громади.
Гра занурює учасників у реальні ситуації та стимулює приймати релевантні рішення з розумінням інтересів та ресурсів різних груп стейкхолдерів. Увесь час протягом заходу учасники взаємодіяли між собою як індивідуально, так і від імені груп, інтенсивно реалізовували навички ведення переговорів, прийняття рішень, формування коаліцій, адвокували свої потреби та цілі, розвивали критичне мислення, тактичне та стратегічне планування. Така унікальна комбінація ігрових підходів зробила гру «Світ громад 100» джерелом не тільки яскравого емоційного досвіду, але й креативною майстернею продуктивних моделей поведінки у сфері розвитку місцевого самоврядування та широкого залучення громадян.
Виключно схвальні відгуки учасників управлінського моделювання показують, що цей формат дозволив у дуже стислі строки (4 години) великій групі жителів громади (понад 100 осіб), які представляють різні вікові, соціальні та професійні спільноти не тільки ознайомитись із ключовими аспектами місцевої спеціально програми, але й «прожити» її та знайти для себе місце в її реалізації.

Ось деякі враження учасників та учасниць:

Цілі всієї громади важливіші за цілі окремих груп.

«У нас були скандали, сварки, суперечки. Просто сьогодні феноменальний день, але для мене особисто висновок такий – тільки об’єднавшись і зрозумівши, що цілі громади є ціннішими, ніж цілі окремої соціальної групи, бо їх досягнення збільшує додану вартість міста, і громади як такої. Тільки після цього розуміння ми змогли досягти того, що ми досягли. І тому я хочу всім подякувати». (Тарас Пахолюк, архітектор, урбаніст).
Системний підхід важливіший за ситуативні рішення.

«Деякі проекти реалізовувалися за залишковим принципом. На що залишилося грошей і ресурсів – то ми і зробимо. Тому я думаю, всім потрібно зробити висновок про це – не завжди більше це краще. Нехай краще буде менше але якісніше, ніж буде більше, але мало кому потрібно». (Євген Павельчук, підприємець, викладач, волонтер).

Реінтеграція ветеранів – це те, що здатне об’єднати громаду навколо спільних цілей розвитку.

«З огляду на те, що в нашій громаді пріоритетно є допомога Збройним Силам України в цьому році в бюджеті на Ветеранський хаб буде виділено 50 млн грн, це ще раз підтверджує, що це рішення правильне, на часі, і висловлює думку абсолютно кожного. Це для мене найважливіший інсайт сьогодні, що реально ні в кого не має заперечень важливості підтримки наших захисників і захисниць». (Катерина Шкльода, депутатка Луцької міської ради).
Це черговий раз доводить, що в теперішні дні людям потрібно зустрічатись у безпечних просторах, спілкуватись, обговорювати різні теми, в тому числі такі непрості, як питання впровадження безбар’єрності в громаді.

* Проект «Вивчення потреб цільових аудиторій та напрацювання ідей для реалізації Луцької міської програми «Громада без бар’єрів» через симуляційну гру «Світ громад»» завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека»: відповіді на виклики війни», який виконується Українським Жіночим Фондом у партнерстві з ГО «Ла Страда – Україна», Асоціацією жінок-юристок України «Юрфем», Інформаційно-консультаційним жіночим центром, Українською фундацією громадського здоров’я та Центром «Жіночі перспективи» за сприяння Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus