USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

У Луцьку прокурор просив пом’якшити покарання для матері двох дітей, яка крала гроші з картки

Сьогодні 13:58
П’ять років за гратами отримала жінка, яка ошукала потерпілу на декілька тисяч гривень. Прокурор пішов в апеляційний суд оскаржувати вирок першої інстанції і просити більш м’яке покарання для підсудної.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«У поданій апеляційній скарзі прокурор, не оспорюючи фактичні обставини кримінального провадження, оскаржує вирок суду в частині призначеного покарання. Він вважає, що воно ухвалене з неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність. На його думку, місцевий суд допустив істотне порушення вимог кримінально-процесуального закону», – повідомив суддя апеляційного суду Волинської області Василь Подолюк.

Історія трапилася в місті Володимирі минулоріч наприкінці квітня. За матеріалами справи, використовуючи власний мобільний телефон, підсудна умисно втрутилася в систему «Приват24». Таким чином поцупила в постраждалої з банківської карти 8 тисяч гривень, перерахувавши кошти на іншу картку.

Читати ще: Матір двох дітей вкрала вісім тисяч із картки лучанина. Її судили

У суді першої інстанції обвинувачена стверджувала, що вину свою повністю визнає, тому просила суворо її не карати.

Врахувавши всі обставини справи, зокрема те, що на утриманні в жінки є двоє малолітні дітей, а сама вона раніше не судима, Володимир-Волинський міський суд призначив покарання у вигляді п’яти роки позбавлення волі, але з роком випробувального терміну.

Уже в апеляційному суді прокурор звернув увагу: на момент вчинення правопорушення стаття 361 Кримінального Кодексу діяла ще в старій редакції, що передбачала більш м’яке покарання, ніж зараз.

«Від 23 серпня 2023 року санкцію частини 1 статті 361 було посилено введенням більш суворого покарання – пробаційного нагляду. Зважаючи на наявність двох дітей, обмеження волі їй не можна було призначати. У редакції закону березня 2022-го єдиним покаранням, що можна призначити за скоєне нею правопорушення, – це штраф», – пояснив прокурор Роман Грицюк.

Простіше кажучи, підсудна обвинувачувалася відразу за двома статтями. Це стаття 185 (крадіжка) та стаття 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих мереж). Виносячи покарання саме за останньою статтею, суд застосував більш жорстку міру, аніж це допустимо.

Читати ще: Загрожувало п’ять років: волинянка кілька разів знімала гроші з картки подруги по чарці

Заслухавши учасників судового процесу, апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора. Покарання змінили на штраф у розмірі 51 тисячу гривень.

Однак, враховуючи принцип поглинання менш суворого покарання більш суворим, обвинуваченій усе ж призначили п’ять років за гратами з випробувальним терміном в один рік.

Фактично в справі були усунуті процесуальні помилки. Що стосується самої обвинуваченої, то для неї загалом нічого не змінилося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus