USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

У Луцьку переселенцю відрізали світло в будинку. Що кажуть в обленерго?

1 Серпня 2023 07:16
Переселенцю в Луцьку, який самостійно виховує малолітню доньку та прихистив внутрішньо переміщених осіб, відрізали електроенергію в будинку за борги, нараховані за комерційним тарифом.

Господар каже, що просив у обленерго встановити два лічильники: на виробниче приміщення та на житло. Цього не зробили. Тим часом «Волиньелектрозбут» подав позов до суду й хоче стягнути з чоловіка борг, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Будинок, у якому живе переселенець з Авдіївки Іван Нашков із неповнолітньою донькою, розташований фактично на одній території з будівлею, де функціонує виробництво. Раніше всі об’єкти нерухомості були зареєстровані як офісні та складські приміщення, навіть будівля, в якій проживають переселенці.

Іван Нашков офіційно змінив статус будівлі торік. Відразу ж звернувся до обленерго, щоби встановити два лічильники: на комерцію й на житло. Оскільки до цього мав договір на електропостачання за комерційним тарифом.

Однак у «Волиньелектрозбуті» укласти окремий договір на енергопостачання в будинок за тарифом для населення не можуть, бо ж потрібно встановити відповідний лічильник, а це вже питання до «Волиньобленерго».

Іван Нашков каже: звернувся туди, аби енергетики таки встановили цей лічильник, щоби можна було розподілити електроспоживання для комерції та будинку.

«Офіційно під житло я перевів у жовтні 2021 року. Здав документи в жовтні. У мене їх прийняли. І мали розділити комерцію і житло, тобто поставити два лічильники», – пригадує Іван Нашков.

Чоловік каже: вже з січня цього року, попри те, що йому продовжували рахувати спожиту електроенергію за комерційним тарифом, він платив за світло для будинку так, як всі, – за тарифом для населення. Так і утворився борг.

«Я всю зиму платив по 6,20 гривні за кіловат, а люди платили по 1,60… У мене два бойлери, три холодильники, телевізори, чайники. У мене люди живуть», – говорить Іван Нашков.

Він обурюється, що в час повномасштабної війни його будинок відрізали від світла, хоча цього робити не можна. А тепер ще й вибиватимуть борги через суд.

У «Волиньелектрозбуті» відповідають: подали до суду на чоловіка за борги, нараховані за комерційним тарифом, бо ж саме на такий тариф мають із ним чинний договір.

«Ця особа заборгувала за комерційним тарифом, оскільки в нас укладено такий договір», – каже керівник центру обслуговування клієнтів Ярослав Корнійчук.

Своєю чергою, Іван Нашков нарікає на дії обленерго, бо ж саме через те, що вони не встановили йому додаткового лічильника на будинок, він не може укласти договір на споживання електроенергії за тарифом для населення з «Волиньелектрозбутом».
Журналісти надіслали запит до «Волиньобленерго». Там повідомляють, що між Іваном Нашковим і ними укладено договір щодо розподілу електроенергії на приміщення офісу від підстанції, яка належить обслуговуючому кооперативу. Проте, відповідно до Кодексу систем розподілу, житловий будинок не можуть підключати від електричних мереж суб’єкта господарювання, в цьому випадку кооперативу, який не є оператором системи розподілу.

В обленерго запевняють, що не відмовляли Івану Нашкову в під’єднанні до їх системи. Ба більше, навіть уже було укладено договір.

Енергетики кажуть: підключення можливе за умов дотримання вимог, передбачених порядком НКРЕКП від 26 березня 2022 року, які були дещо змінені через воєнний стан. Що за вимоги? Коли встановлюватимуть лічильник на будинок, то будівельно-монтажні роботи за рахунок обленерго, а от оплата будівництва лінійної частини приєднання лягає на плечі замовника. Тому, кажуть в обленерго, владнати цю ситуацію можна лише після виконання умов договору.

«Врегулювання питання встановлення засобу обліку електричної енергії на об’єкті, підключення житлового будинку Івана Нашкова та укладення договору про надання послуг із розподілу електричної енергії на зазначений об’єкт можливе виключно після виконання сторонами умов вищезгаданого договору про тимчасове приєднання до електричних мереж та улаштування вузла комерційного обліку цього об’єкту», – зазначають в обленерго.

Однак умови Івану Нашкову висунули непрості.

«Вони мені умови виставили такі, щоб я окремо поставив трансформатор, провів лінію», – пригадує чоловік.

Чи має людина, в якої через борги відрізали світло, кошти, аби самостійно провести лінію? Питання риторичне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Василь Показати IP 1 Серпня 2023 08:15
Ахінея,раніше не було потрібно трансформатора,а тепер потрібен.Якщо платити за комерційним тарифом-то не потрібен,а за звичайним-то потрібен.Що то значить специ!!!!!
Анонім до Василь Показати IP 1 Серпня 2023 13:19
Задвайте це питання НКРЕ КП, що було утворено в сучасній формі згідно указу від 27 серпня 2014 року № 694 Порошенком, також Конституційний Суд вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції. Ця подія сталася в червні 2019-го року, а НКРЕ як існувало так і існує.
лучани Показати IP 1 Серпня 2023 08:17
Спочатку треба зробити згідно проекту,а потім вимагати. Не платив, тому відключили. Все законно. Для чого ця провокація?
Юрій Показати IP 2 Серпня 2023 20:57
Розгляд цієї ситуації в дописі https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02LsMwx9PmbhZR62ZByENcpWsQ4XXthLkvYsYrWano8UfkPWNaMwF9NfSN59MwRMEfl&id=100057269986882

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus