USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

У Луцьку обговорили подолання викликів та розширення можливостей для нацменшин

13 Вересня 2024 22:30
У Луцьку в «Окольному замку» за круглим столом зібрались експерти Ради Європи, представники міської влади, національних меншин та громадських організацій задля підвищення рівня обізнаності та розуміння викликів, з якими стикаються нацменшини в період війни, а також напрацювати спільні ефективні рішення для подолання викликів та посилення соціальної єдності і згуртованості громади.

Про це повідомляє Луцька міська рада.
Захід «Єдність голосів: подолання викликів та розширення можливостей для національних меншин у Луцьку» відбувся в межах реалізації проєкту «Разом сильніші: підтримка та розширення можливостей національних меншин у Луцьку під час війни» та за фінансової підтримки проєкту Ради Європи «Підтримка реформи законодавчої бази щодо національних меншин та стійкості національних меншин і ромів в Україні».
Важливість цієї тематики відзначили усі спікери та запрошені. Особливу увагу вони звертали на підтримку та згуртованість, що вкрай важливо в наш час, коли багато міст, містечок та сіл втратили своїх корінних мешканців.

Читати ще: Присвячений нацменшинам: Луцьк бере участь у ще одному грантовому проєкті

Заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк привітала усіх з візитом до нашого міста та висловила сподівання, що час, який гості проведуть у Луцьку, стане для них приємним відкриттям та часом внутрішньої гармонії та спокою.

«Ми підтримуємо, допомагаємо та, наскільки це можливо в сьогоднішніх реаліях, дбаємо про тих, хто зі зброєю в руках відстоює наші кордони, міста та ту територію, яку ворог надумав забрати. Але так не буде, тому що Україна — сильна та незламна, адже в ній живуть люди, які люблять волю та незалежність, - наголосила вона. - Луцьк — інтеркультурне місто. Луцьк та наша громада — територія, де живе багато людей різних національностей, в нашому місті зародився Європейський Союз. І зараз ми впевнено крокуємо до того, щоб стати країною, яка по-справжньому виборола своє місце в Європейському Союзі».

Читати ще: «Захист України – це наша спільна справа». Інтерв’ю з Луцьким міським головою

Ірина Чебелюк подякувала експерту Ради Європи Земфірі Кондур за підтримку проєктів, які сьогодні важливі не тільки для Луцька, а й кожного населеного пункту України: «Ви доносите важливу інформацію, щоб світ почув, що Україна може дати ресурс, який потрібен цілому світу, не тільки людський, але й інтелектуальний».
У свою чергу, менеджерка проєктів з антидискримінації, національних меншин та ромів, рівності (офіс Ради Європи в Україні) Земфіра Кондур подякувала за запрошення відвідати Луцьк вперше за багато років.

«Проєкт, який ми підтримали, спрямований на посилення діалогу, який вже існує у Луцьку між національними спільнотами, є дуже актуальним на сьогодні. Це один із шістьох проєктів, які ми підтримали у різних містах України.
Для нас дуже знаково, що тут присутні наші колеги з інтеркультурних міст, тому що підтримка та реалізація програм на захист прав національних меншин або спільнот є дуже актуальною та важливою для України, адже ви проходите дуже важкий процес приєднання до Європейського Союзу. На сьогодні, відбувається скринінг українського законодавства на відповідність до стандартів ЄС. І тут Європейський Союз дуже покладається на стандарти Ради Європи. Коли ми говоримо про національні меншини або спільноти, то це рамкова конвенція захисту національних меншин, а також хартія національних мов та мов меншин. Це два важливі документи, які ратифіковані Україною і за які вона постійно звітує та робить багато кроків для ефективної реалізації захисту прав національних меншин, включаючи ромів і мов меншин. Коли ми говоримо про ромів, то це одна із найбільших національних меншин в Європі. Не маючи своєї країни, захист їхніх прав взяли на себе міжнародні організації, тому така велика увага приділяється представникам ромського народу», - повідомила вона.
За її словами, Луцьк є прикладом того, як будується робота з громадами національних меншин та з різними інституціями. «Ми бачили, як з початку повномасштабного вторгнення Луцьк приймав величезну кількість внутрішньо переміщених осіб, серед яких також були представники національних спільнот. Я дякую, що ви проводите велику роботу щодо захисту не лише національних меншин, а й взагалі прав людини», - наголосила Земфіра Кондур.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus