USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Луцьку не розпродали ялинки: що зробили з сотнями дерев

10 Січня 2024 19:41
Більш як 41 тисяча хвойних дерев цьогоріч потрапила на ялинкові ярмарки, які перед Новим роком розгорнули на території області. Щоправда, охочих купити й поставити вдома новорічне дерево виявилося небагато. Вже 31 грудня підприємці змушені були ламати голову, куди прилаштувати непродані ялинки й сосни. І це зіграло на користь мешканців Луцького зоопарку.

Нині в Луцькому зоопарку – післяноворічний раціон. Підприємці змушені були віддати непродані дерева задарма. Вже 31 грудня в звіринець заїхав перший автомобіль, навантажений хвойними. За два дні сюди в догоду тваринам доправили майже дві вантажівки ялинок та сосон, ідеться в сюжеті «12 Каналу».

«Вони не висохлі, нічим не оброблені, на них не було новорічних іграшок і блискіток, які потім працівники зоопарку перебирали б», – констатує директорка КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко.

Тобто ці ялинки й сосни набагато кращі за ті, що з року в рік після закінчення свят приносили лучани. Досі щороку зоопарк просив людей не викидати, а зносити хвойні в звіринець. Тут їх згодовували звірам, прикрашали ними вольєри і не тільки.

Читати ще: Зимові гості на Волині: у Шацькому нацпарку – рекордна кількість омелюхів. Чим вони особливі?

«Минулих років ялинки ми використовували як дрова для опалення зоопарку. Є ще дві пічки на території зоопарку, тому в нас було таке безвідходне виробництво», – додала директорка КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко.

Цього року завдяки підприємцям уперше про збір підсохлих ялинок і сосон адміністрація зоопарку оголошувати не буде.

«Є досить багато живих ялиночок, які корисніші, які служать комусь іграшками у вольєрах, комусь декораціями, а комусь харчем. Тому що і олені, і наше лосеня залюбки поїдають гілки сосни чи ялини», – наголосила Людмила Денисенко.

Водночас відмовлятися від використаних лучанами хвойних у зоопарку не будуть. Хоч у значно меншій кількості, але їх теж прийматимуть.

«Ялинки мають бути без новорічних прикрас, без дощику, не оброблені штучним снігом. І в такому випадку Луцький зоопарк буде приймати їх як дрова для опалення», – зазначила директорка зоопарку.
Як повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, в період передноворічних свят на ялинкові ярмарки Волині потрапила понад 41 тисяча хвойних дерев. Саме стільки в лісівників купили оптовики. Вони ж, очевидно, усе, що не змогли продати, віддали у зоопарк.

Лучан, які вже натішилися ялинками чи соснами, просять викидати їх правильно. У центрі управління відходами «Чистий Луцьк» радять залишати дерева на місці збору великогабаритних відходів біля контейнерних майданчиків або ж привозити їх у центр. Ще зелені деревця передадуть зоопарку, а сухі перетворять на дрова або щепу. Грубші дерева віддадуть у міську котельню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дядько Лев Показати IP 10 Січня 2024 22:05
Ох і тяжко полішукам-лісникам доходить, шо сьогодні не варто тішитися зрубаним деревцем одну ніч і один день в квартирі так затратно вирощеним і в угоду меркантильним інтересам проданим ! Тим більше, якщо врахувати скільки їх війна винищила. Поступово, як до жирафа на сьомий день доходить, що ліс треба берегти ! Але розумним притаманно відразу то збагнути, а тут видно пороблено і задавнено і приправлено сліпою жадобою до грошей !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus