USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

У Луцьку на три роки посадили волонтера за ухилення від мобілізації

Сьогодні 14:16
Чоловік, який хотів змінити прописку, отримав повістку та втрапив до суду. За матеріалами справи, жителя Рівненщини Олександра В., волонтера та напівсироту, звинувачували в ухиленні від мобілізації. Йому призначили покарання – три роки позбавлення волі.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Суд відбувся минулоріч у серпні. Тоді підсудний визнав свою вину частково. Як заявляв, у приміщенні військкомату, куди він добровільно прийшов оновити дані про місце проживання, його залякували та силоміць утримували, допоки він не погодився отримати повістку.

«У межах одного дня його поставили на військовий облік, була історія з примусовим утриманням у приміщенні військкомату. Його не випускали звідти, провели формальний медогляд, видали висновок про придатність до військової служби», – зазначив адвокат Роман Хомич.

Читати ще: Волинянин, якого покарали за ухилянтство, під час судів отримав відстрочку від служби

Захисник наполягав, що всупереч закону, його підзахисному за лічені години організували повний медичний огляд, під час якого визнали повністю придатним до служби. Суд першої інстанції визнав обвинуваченого винним і відправив за ґрати.

Чоловік звернувся до апеляційного суду та змінив адвоката. Сторона захисту стверджувала, що її підзахисний не виходив на зв’язок, і на початку засідання клопотала про відкладення розгляду справи через неявку обвинуваченого.

Проте судді вирішили продовжити вивчати матеріали без участі підсудного. Захисниця просила суд змінити реальний термін на умовний.

«У нього молодий вік, він ріс без матері. Було б добре почути його думку. Я прошу суд зважати на докази, які я надала, і змінити три роки позбавлення волі на умовний термін», – переконувала захисниця Марія Раулець.
Адвокат наполягала: важливим є те, що підсудний з’явився у військкомат для уточнення даних добровільно. Також наголосила, що обвинувачений працює водієм, зокрема доставляє гуманітарні вантажі. Начебто в день, коли чоловік мав з’явитися на пункт збору, він якраз стояв із вантажем на кордоні.

«З його слів, він телефонував у ТЦК та СП через те, що не міг прибути вчасно на пункт збору, бо стояв на кордоні», – акцентувала Марія Раулець.

Читати ще: Волонтер з Волині підробив права, щоб возити допомогу військовим. Як його покарали

Водночас, як зазначив прокурор, у трудових відносинах із компанією-перевізником обвинувачений перебував лише з 1 червня 2023 року, а повістку отримав 11 травня.

Захисниця надала суду матеріали, що обвинувачений справді працював у компанії, яка провадить волонтерську діяльність. Упродовж квітня 2023 – лютого 2024 років він неодноразово перетинав кордон як перевізник гуманітарних вантажів.

Однак, вирок першої інстанції залишили без змін. Наразі невідомо, чи буде обвинувачений оскаржувати рішення апеляційної інстанції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP Сьогодні 15:32
яки ті волонтери хитрі, з притули приклад беруть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus