USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

У Луцьку – літературно-мистецький фестиваль «Фронтера». День перший: як це було

27 Липня 2024 22:12
У музейному просторі «Окольний замок» в Луцьку розпочався четвертий міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Фронтера».

Як розповіла Суспільному організаторка фестивалю Елла Яцута, після перерви у чотири роки в обласному центрі Волині зустрілися поети, письменники та літературознавці. У програмі – дискусії за участі українських та іноземних авторів, перекладацькі майстерні, презентації книжок та читання.

З її слів, проведення фестивалю «Фронтера» – це можливість укотре привернути увагу України.

«Коли до нас приїздять автори і медійники з-за кордону, то бачать нас тут сьогодні, що ми говоримо, що живемо в час війни, війною просякнуте кожне наше слово. Потім ці гості поїдуть до своїх країн і будуть про нас розповідати, адвокатувати наші потреби», – зазначила організаторка.
У перший день культурної події, 27 липня, до Луцька завітали українська журналістка, репортерка Марічка Паплаускайте, письменники Макс Кідрук та Ірена Карпа, літературознавець Ростислав Семків. Також серед учасників фестивалю – історики Леся Бондарук та Богдан Паска.
Португальська репортерка Ана Франса поділилася тим, як пише про інші країни та культури попри стереотипи, зокрема про Україну та українців із різних регіонів розповідає уже вісім років.
«Моя книга – «Тарас Шевченко з простреленою головою». Я знаю, що він – символ вашого народу, тож це асоціація з тим, що вбивають українців. Книгу добре прийняли в Португалії, це як щоденник українців», – сказала жінка.

У Луцьку Ана Франса, з її слів, побувала в перші дні повномасштабного вторгнення.

«Я пішла у музей, витвори мистецтва були сховані, люди виїжджали за кордон або ховалися в укриттях, і зараз добре бачити Луцьк, наповнений життям та людьми», – додала португальська репортерка.

Читати ще: Дегустація книги: у луцьких кав’ярнях з’явилися мінібібліотеки

Перший день фестивалю відкрив літературознавець Ростислав Семків лекцією «Як пов’язані українська та романська літератури».
«Центральна інтрига в тому, що Франко дуже багато навчився в Золя. Але на певному етапі він його перевершив. Бо в одну з тематик зайшов раніше, ніж його вчитель. Зараз значно інтенсивніші взаємини між літературами взагалі, між європейськими літературами зокрема», – сказав літературознавець.

Відвідувачка літературно-мистецького фестивалю Софія Руднєва розповіла: для неї «Фронтера» – це нагода слухати тих, хто може говорити щось важливе.
«Я прийшла конкретно на лекцію-зустріч з Марічкою Паплаускайте, тому що прочитала її книжку, і вона мене неймовірно вразила. Вона говорить важливі речі про «Укрзалізницю», я раніше абсолютно не задумувалась про це», – зазначила дівчина.

Репортерка Марічка Паплаускайте фіксує сучасну історію та розповідає про події, свідком яких є сама. Історія про неї – це книга «Потяг прибуває за розкладом», коли довелося пережити обстріл на вокзалі в Херсоні.
«Я змогла надалі писати про людей, які працюють в таких умовах безпосередньо на вокзалі в Херсоні, розуміючи, якою є їхня щоденна робота. Після першого шоку усвідомлюєш: що ти можеш робити? Ти вмієш розповідати історії, маєш і далі це робити через історії людей та досвід, який сьогодні мають українці», – сказала вона.

Учасником фестивалю став і Езра Пастор – український історик та художник, який розповідає про історію, традиції і культуру свого народу – караїмів. З його слів, на момент останнього офіційного перепису населення в Україні 2001 року караїмів було, враховуючи й нині окупований Крим, до двох тисяч.
«Я вважаю це для себе вкрай важливим, бо нас обмаль лишилося. Зараз я не впевнений, що назбирається 800 людей по всій території України. Тому думаю, що нас менше, то голоснішими ми маємо бути», – зазначив історик.

Про шістдесятників, які протистояли русифікації, зі сцени говорили історики Леся Бондарук та Богдан Паска. Письменник Макс Кідрук взяв участь у дискусії «Література проти тиранії». Він вважає, що українська література потрібна для розвитку та самоідентифікації, і фронтом вона бути не може.
«У загальному сенсі культура не грає тієї ролі. Це підтверджує повномасштабне вторгнення росіян – культура не впоралася зі своїм основним завданням. Це довела ще Друга світова війна, що рівень розвитку культури певного народу – аж ніяк не гарантія того, що це суспільство не піде нищити сусідній народ», – сказав Макс Кідрук.

Читати ще: Театр «ДАХ» на сцені «Фронтери»: DakhTrio презентує у Луцьку виставу про Павла Тичину

Основна локація інтелектуальних імпрез – музейний простір «Окольний замок», який слугує й укриттям. Організатори очікують на понад тисячу відвідувачів. Фестиваль – благодійний. Зі слів Елли Яцути, усі гроші спрямують на купівлю FPV-дронів для 141-ї бригади.
«Це наша співпраця з БФ «Ангар Україна». Це той запит, який на сьогодні актуальний, їм терміново потрібні кошти, щоб поповнити військових FPV-дронами», – зазначила організаторка культурної події.

Упродовж двох днів, 27 та 28 липня, участь у фестивалі візьмуть 47 учасників з України, Польщі, Португалії та Іспанії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus