USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

У Луцьку хочуть запровадити систему моніторингу і контролю за якістю води

1 Вересня 2022 15:18
У зв’язку з проблемою критичного стану стічних вод та пов’язаного з цим смороду в місті, на який нарікають лучани, відбувся круглий стіл на тему «Вирішення проблем приймання стічних вод на очисні споруди м. Луцька».

Крім фахівців КП «Луцькводоканал», що ініціювало проведення заходу, до розмови у конференц-залі Луцького ЦНАПу долучилися представники державної екологічної інспекції у Волинській області, відділу екології Луцької міської ради, бізнесмени та виробники систем моніторингу стічних вод.

Заступник міського голови Ірина Чебелюк подякувала присутнім за участь у обговоренні і наголосила, що в місті вперше за багато років проводиться реконструкція очисних споруд.
«На реалізацію цього проєкту спрямовано значні кошти, – підкреслила заступник міського голови. – Неймовірно велика зношеність очисних споруд призвела до того, що потрібно виконати величезний обсяг робіт і затратити на це суттєвий фінансовий ресурс. Але скільки би «Луцькводоканал» чи міська рада не вкладали грошей в очисні споруди, якщо не буде зворотної реакції від мешканців міста, суб’єктів господарювання, які є користувачами мереж водовідведення, ми самостійно з цим не впораємося».

Читати ще: «Міська каналізація – не яма, в яку можна вкинути все». Що виявляють у лабораторії луцьких очисних споруд

Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк акцентував увагу учасників круглого столу на тому, що основне завдання комунального підприємства – забезпечення водою насамперед жителів міста, а бізнес повинен подавати на очисні споруди максимально чисту воду.
«Реконструкція очисних споруд, яка зараз здійснюється, – украй важливий для нашого міста проєкт, – зазначив Віктор Гуменюк. – Вона відбувається в двох параметрах: вода, яка заходить на очисні споруди, і вода, яка має бути скинута в річку Стир. Якщо параметри стічної води, яка заходить на очисні споруди, будуть перевищувати будь-які регламенти, жодна технологія не забезпечить її очистку, хоч би які очисні споруди ми не будували і скільки би грошей у них не вкладали. Тому треба говорити про те, щоб максимально покращити якість вхідної води на очисні споруди».

Читати ще: З каналізації – на очищення. Як працюють луцькі очисні споруди

Водночас за даними лабораторії КП «Луцькводоканал», концентрації шкідливих речовин у стоках іноді наближаються до критичних. Йдеться насамперед про наслідки діяльності закладів громадського харчування, виробників напоїв, автомийки. За таких умов проводити очистку води неможливо.
Поліпшити ситуацію може запровадження системи моніторингу і контролю за якістю води, яка дасть змогу реально оцінити стан стоків і зробити кроки для усунення перевищення шкідливих концентрацій. Один із її варіантів і презентували учасникам круглого столу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
007 Показати IP 1 Вересня 2022 15:26
А раніше що на око міряли ?
Рибак Показати IP 1 Вересня 2022 15:55
Тож недавно , керівниця лабораторії водоканалу клялася , що у них скиди в межах норми .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus