USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Луцьку досі судять ексльотчика-шпигуна, який злив Росії дані для удару по аеродрому

18 Серпня 2023 13:09
Його затримання та звинувачення у державній зраді в 2020 році прогриміли на всю Україну, а зараз він на волі. Українські спецслужби затримали ексльотчика Віталія Синельникова під час перетину державного кордону. СБУ переконана, що колишній військовослужбовець був керівником російської агентурної мережі й намагався вивезти секретні матеріали.

Правоохоронці вважають, що Синельніков зливав росії дані для авіаудару по Луцькому аеродрому, йдеться у сюжеті телеканалу« Аверс».

Колишнього українського льотчика суд першої інстанції таки звинуватив у державній зраді. Чоловікові присудили 14 років ув’язнення із конфіскацією майна. Але нині він оскаржує вирок та перебуває зовсім не під вартою – прийшов до суду із своїм адвокатом. Підозрюваного ексльотчика суд свого часу вирішив випустити з-під варти під заставу.

Читати ще: Ексльотчик злив Росії дані для удару по Луцькому аеродрому: в СБУ показали, як виявили шпигуна. Відео

«Наразі заставу визначено у розмірі 171 тисячі гривень. Суму було зменшено і в подальшому сплачено. На той момент, коли ще тривав розгляд, він мав право вийти під заставу. Зараз це фактично тримання під вартою у зв’язку зі змінами в кримінально-процесуальному кодексі», – розповів прокурор Сергій Зубень.

Тепер Віталій Синельников хоче оскаржити вирок першої інстанції. Його адвокат, схоже, той самий, який брався захищати колишнього президента-втікача Віктора Януковича, колишню очільницю Слов’янська Нелю Штепу, учасника антимайдану Ігната Кромського та Надю Савченко. Захисник каже, що ексльотчик не винен – просто мав при собі флешку з музикою.
«Жодних секретних матеріалів у Синельникова при собі не було, жодних відомостей ворогу він не передавав. У нього була з собою флешка з музикою. Це не секретний матеріал, можливо, там були російськомовні пісні, я зараз вже не пам’ятаю. Наскільки пригадую, світлин аеродрому в нього при собі не було», – переконує захисник Олександр Шадрін.

Звідки ж взялося звинувачення у держзраді? За версією захисника, це, так би мовити, витівки заздрісників.

«Можливо, певні конфлікти зав’язались на побутовому рівні. Було багато заздрісників у Синельникова по службі. В часи, коли не вистачало палива, щоб тренувати пілотів, штурманів, він завжди домагався, аби це паливо виділяли. Тобто в нього була найбільша кількість практичної роботи і тому, можливо, це його колеги, які не отримали такого досвіду або боялись допомагати керівництву щодо цих проблем», – каже захисник.

А от як же тепер український ексльотчик ставиться до російського вторгнення?

«У нього таке ставлення, як і у всіх громадян України. Він засуджує збройну агресію Росії», – запевняє Олександр Шадрін.

Сам Віталій Синельніков, зачувши питання про засудження російської агресії, одразу кинувся за двері. Його реакція – красномовна.

Нагадаємо, на початку березня 2020 року контррозвідники Служби безпеки України затримали під час перетину державного кордону керівника агентурної мережі ГУ Генштабу ЗС РФ – українського громадянина, колишнього військовослужбовця ЗС України. Це колишній льотчик, «який ненавидів країну, якій давав присягу», Віталій Синельников.

Чоловік намагався вивезти секретні документи – світлини ключового оборонного об’єкта на території Західної України, Луцького військового аеродрому. Тут дислокувалася 204-та севастопольська бригада, виведена з окупованого Криму.

Зранку 24 лютого 2022 року по військовому аеродрому поблизу Луцька російська авіація завдала кількох ударів.

4 березня в Службі безпеки України повідомили про затримання лучанина за підозрою у держзраді. Слідчим авіалюбитель Ілля Сметанін тоді зізнався, що здав ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром.

28 квітня Луцький міськрайонний суд призначив підозрюваному у держзраді Іллі Сметаніну заставу в один мільйон дев’ятсот вісімдесят чотири тисячі гривень.

8 серпня у Луцькому міськрайонному суді відбулося підготовче судове засідання за обвинуваченням у державній зраді скрипаля та авіалюбителя Іллі Сметаніна. Свою вину лучанин не визнав.

Читати ще: Заміна адвокатів та апеляції про зміну запобіжного заходу: що відомо про справу Сметаніна, який «здав» Луцький аеропорт

25 січня йому вчергове продовжили тримання під вартою. Керівник Луцького слідчого ізолятора Андрій Гульоватий розповідав, що Сметанін характеризується посередньо. Режим утримання не порушує. Соціальні зв’язки підтримує з рідними шляхом отримання посилок-передач. Також він питав дозволу принести до камери скрипку, однак йому заборонили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
111 Показати IP 18 Серпня 2023 15:35
Не пишіть фігню, який він льотчик, це чмо штурман, а це дуже різні речі, і для льотчиків це образливо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus