USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

У Луцькому районі на фермах виявили сказ великої рогатої худоби

24 Грудня 2022 17:51
У Луцькому районі на фермах одного з господарств у двох селах зареєстровано сказ великої рогатої худоби.Проведеним епідрозслідуванням встановлено коло контактних з інфікованими тваринами людей. Усі вони отримують курс антирабічного профілактичного лікування.

Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

В осередку захворювання на сказ тварин здійснюються протиепідемічні заходи.

Сказ – гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

У разі інфікування людини єдиним заходом зберегти життя є проведення профілактичних антирабічних щеплень – у 0-й день, на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Обов’язково повинні зробити щеплення люди:

– котрі зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження;

– яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

– покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

– подряпані підозрілими на сказ тваринами, або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню смертельного захворювання у 96–99% випадків. Всі особи, котрим призначено курс лікування, повинні безумовно виконувати призначення лікарів, а під час лікування в жодному разі не вживати спиртні напої (це різко знижує ефективність вакцини)

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть від сказу неминуча.

У тваринницьких господарствах – весь персонал повинен використовувати засоби індивідуального захисту (взуття, рукавиці, тощо).

Також вкрай важливо проводити імунізацію проти сказу всіх домашніх та свійських тварин. А в разі зміни їхньої поведінки – негайно ізолювати, не контактувати з ними та звернутися до ветеринарів за місцем проживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus