USD 41.50 41.85
  • USD 41.50 41.85
  • EUR 41.60 41.85
  • PLN 10.50 10.70

У Луцькому районі мама та немовля захворіли на лістеріоз

Сьогодні 12:02
У Луцькому районі зареєстровано два нові випадки лістеріозу. Захворіли 26-річна жінка та її новонароджена дитина. Їх госпіталізували, наразі вони отримують всю необхідну медичну допомогу.

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Фахівці проводять епідеміологічне розслідування в осередку захворювання. Встановлюють джерело інфекції та коло контактних осіб, за якими будуть вести медичне спостереження.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді.

Передавати лістерій можуть дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці та свині), домашні й дикі тварини (коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Продукти харчування (молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти) для збудника – чудове живильне середовище.

Зараження людини може відбуватися в разі контакту з інфікованими тваринами та птахами, догляду за ними, вживання м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти.

Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватися правил гігієни й ретельно мити руки.

За першими симптомами лістеріоз схожий на харчове отруєння (діарея, лихоманка, головний біль, м’язовий біль);

У разі прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок).

У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Читати ще: У Володимирі дитина захворіла на лістеріоз

Для старших людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота.

З початку 2024 року на Волині зареєстровано три випадки лістеріозу (один чоловік помер), у 2023-му – чотири випадки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus