USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.55
  • PLN 10.50 10.70

У Луцькій громаді стартує перший етап встановлення системи централізованого оповіщення

Сьогодні 18:14
Про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема оголошення сигналу «Повітряна тривога», в Луцьку досі сповіщає радянська застаріла обласна система централізованого оповіщення. Запчастин до неї уже також немає.

Самих гучномовців в місті дуже мало, тому подекуди люди не чують сигнал, який сповіщає про повітряну тривогу. Та й сирени через тривалий строк експлуатації постійно виходять з ладу. А в 35-ти населених пунктах громади сирени відсутні взагалі, інформує пресслужба міськради.

Зауважимо, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 р.№ 488-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій» та протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначено, що місцеві автоматизовані системи централізованого оповіщення необхідно впровадити в Україні до 1 грудня 2024 року.

Читати ще: Люди не чують сигналу повітряної тривоги: у Луцькій громаді планують оновити систему оповіщення

У Луцькій міській раді вирішили впроваджувати місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення (МАСЦО) поетапно.

Першочергово з міського бюджету заплановано виділити 14 млн грн. Переможцем відкритих торгів стало ТзОВ «УКРЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА», яке відповідає усім кваліфікаційним критеріям, встановленим в тендерній документації.

За ці кошти заплановано встановити обладнання автоматизованого робочого місця в ЦНАПі Луцька; виконати роботи зі встановлення обладнання системи на телевежі, 10 електронних сирен DSE-600S з щілинними гучномовцями. П’ять систем – на території міста у місцях найменшого покриття сигналу та п’ять – у старостинських округах громади.

Тож стартує перший етап з впровадження МАСЦО. Першочергово п’ять нових систем оповіщення встановлять у селах Луцької громади: Прилуцькому, Жидичині, Княгининку, Боголюбах та Заборолі. Потому п’ять у Луцьку – на вул. Винниченка, Приміська, Івана Корсака, Олени Пчілки та Ковельській.

Читати ще: На Волині громади зобов’язали модернізувати системи централізованого оповіщення

Роботи зі встановлення пульта управління у ЦНАПі триватимуть одночасно зі встановлення самих систем.

Нова МАСЦО – це надсучасна система європейського зразка, яка функціонуватиме десятки років. Що важливо, вона зможе автономно працювати не менше 24 годин у черговому режимі та не менше, ніж одна година у режимі інформування та оповіщення. Через систему в умовах блекауту можна транслювати не лише сигнал тривоги, а й інформацію про різні загрози та надзвичайні ситуації хімічного, радіаційного та іншого характеру.

Перший етап з впровадження МАСЦО планують завершити до кінця цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus