USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

У Луцькій громаді проаналізували ефективність заходів протидії наркоманії

Сьогодні 18:05
У конференц-залі департаменту ЦНАП у місті Луцьку відбулося чергове засідання координаційної ради з питань протидії поширенню наркоманії та інших негативних проявів серед дітей та молоді, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів у Луцькій міській територіальній громаді.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

У роботі координаційної ради взяли участь правоохоронці, представники департаментів освіти, молоді та спорту, управлінь охорони здоров’я та соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, депутати Луцької міської ради. Головувала на засіданні заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк.
«Ні для кого не секрет, що пропозиція наркотичних речовин, на жаль, широка. Вони якимось чином з’являються на теренах України, є доступними, і молодь, в тому числі діти, мають можливість їх купувати. Тому ми повинні швидко реагувати, думати, як убезпечити, в першу чергу, молодь, але також і доросле населення, яке є важливою складовою нашого суспільства», – зазначила Ірина Чебелюк.
Члени координаційної ради заслухали та обговорили результати опитування щодо розповсюдження вживання наркотиків серед підлітків та молоді у Луцькій громаді. Опитування проводилося у 2022 та 2023 роках серед учасників віком 14-18 років.

Читати ще: «Зробімо місто безпечнішим»: у Луцьку патрульні замальовували рекламу наркотиків

Під час опитування 80% респондентів повідомили, що їм ніколи не пропонували спробувати наркотики. 5 % відповіли, що такі пропозиції були, і ще 5% – що такі пропозиції були неодноразово. На запитання «Де саме тобі пропонували?», учасники відповіли, що найбільше (22%) – у компанії друзів. Серед причин вживання наркотиків на першому місці з великим відривом у 70-80 % вказано «негаразди в родині».
Про співпрацю сім’ ї та школи у протидії цій проблемі говорили директор департаменту освіти Віталій Бондар. Про результати роботи з дітьми та молоддю інформувала начальник відділу молодіжної політики департаменту молоді та спорту Зарина Дацик.
Вона зазначила, що цьогоріч було проведено ряд заходів щодо запобігання поширенню наркоманії і пропаганди здорового способу життя. Зокрема, для дітей і молоді організовувалися конкурси, просвітницькі акції, були роздані буклети про негативний вплив наркотичних речовин на організм людини, проведено рейди з ліквідації написів, які рекламують наркотики.
Читати ще: У Луцьку на гарячому затримали закладчика-рецидивіста

Члени координаційної ради також проаналізували стан виконання заходів Програми щодо недопущення поширення наркоманії серед молоді у 2024 році. З інформацією виступили представники правоохоронних органів – Національної поліції, департаменту муніципальної варти, відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області.
Зокрема, співробітниками Луцького районного управління поліції протягом 2024 року у Луцькій громаді було виявлено 359 фактів незаконного обігу наркотичних засобів, з них 290 стосуються незаконного збуту наркотиків.

«Щодо профілактичної роботи, ми проводимо заходи з відпрацювання місць закладки. Їх зараз стало менше, як правило, це лісопосадки. Раніше для цього часто використовувався наш центральний парк. Але в подальшому, щоб убезпечити себе від затримання, вони почали вибирати місця за межами міста. Ми ці місця відпрацьовуємо і майже щоденно виявляємо осіб, які вживають наркотичні засоби. Хоча наше завдання – виявлення незаконного зберігання», – повідомив начальник Луцького районного управління поліції Володимир Костанюк.
Оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Юрій Кухарчук акцентував увагу на усуненні адрес продажу наркотичних речовин в інтернеті.

«З початку 2024 року наш відділ спільно з підрозділами Національної поліції, СБУ заблокували 10 телеграм-каналів – осередків продажу наркотичних речовин. Цьому посприяв проєкт Департаменту кіберполіції «Брама». Ми про нього намагаємося максимально розповідати молоді. Адже це можливість для громадян здійснювати безпосереднє блокування таких ресурсів» , – зазначив оперуповноважений.
Роботу з ліквідації написів, які рекламують наркотики, у Луцькій громаді проводить департамент муніципальної варти. Зазвичай такою рекламою обмальовуються фасади будівель, паркани, об’єкти інфраструктури. У 2024 році під ачс обстеження міста та територіальної громади співробітники департаменту здійснили зафарбовування 570 місць реклами наркотиків. Крім того, правоохоронці ведуть системну роз’яснювальну роботу серед жителів громади.

Учасники координаційної ради також внесли свої пропозиції щодо удосконалення Програми протидії наркоманії та інших негативних проявів серед дітей та молоді, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів у Луцькій міській територіальній громаді на 2024-2025 роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus