USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

У Лівані та Сирії масово вибухнули пейджери. Є загиблі, поранено майже три тисячі людей

Сьогодні 20:41
У Лівані та Сирії вибухнули сотні пейджерів у членів підтримуваного Іраном ліванського угруповання «Хезболла». Наразі відомо про вісьмох загиблих і 2750 поранених, 200 з них у критичному стані.

Це дані від міністра охорони здоровʼя Лівану Фіраса Абіада, пише Бабель.

За даними The Wall Street Journal, пейджери вибухнули протягом короткого проміжку часу 17 вересня. Вони були з нової партії, яку «Хезболла» отримала останніми днями. Представник угруповання заявив, що сотні бійців мали такі пристрої, і припустив, що зловмисне програмне забезпечення могло спричинити перегрів і вибух літієвих батарей. Деякі люди відчули нагрівання, тому викинули пейджери перед вибухом.

Ще один представник «Хезболли» сказав Reuters, що підрив пейджерів став «найбільшим порушенням безпеки», якого зазнало угруповання за майже рік війни з Ізраїлем. Іранське інформаційне агентство Mehr повідомило, що через один з вибухів постраждав посол Ірану в Лівані Моджтаба Амані. Reuters не змогло підтвердити цю інформацію.
Телеканал канал Alhadath, який належить Саудівській Аравії, цитує анонімні джерела, які повідомляють, що лідери «Хезболли» та їхні радники отримали поранення внаслідок підриву сотень пейджерів у Лівані.

Кризовий оперативний центр Лівану, яким керує міністерство охорони здоровʼя, закликав усіх медичних працівників вирушати до своїх лікарень, щоб допомогти впоратися з величезною кількістю поранених, які потребують невідкладної допомоги.

«Хезболла» звинувачує Ізраїль у скоординованому підриві пейджерів. Ізраїльські військові не коментують.

Ізраїльські медіа пишуть, що головне командування ЦАХАЛ повідомило місцевій владі про ймовірність ескалації після вибухів пейджерів «Хезболли» в Лівані, однак у цивільних інструкціях змін немає.
Напередодні міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що «військові дії» в Лівані – єдиний спосіб відновити спокій на півночі Ізраїлю. США застерегли Ізраїль від ескалації з «Хезболлою».

Читати ще: За Тель-Авів: Ізраїль вперше атакував об’єкти хуситів у Ємені

Нагадаємо, 25 серпня «Хезболла» заявила, що запустила 320 ракет по Ізраїлю як помсту за смерть лідера ісламістського угруповання Фуада Шукра. Перед цим «Хезболла» 27 липня атакувала Голанські висоти, що на півночі Ізраїлю. Ракета вдарила по футбольному полю, вбивши 12 дітей і підлітків.

У відповідь Ізраїль завдав авіаудару по столиці Лівану Бейруту, назвавши ціллю командувача «Хезболли», якого вважають відповідальним за загибель дітей. The Times of Israel писало, що, ймовірно, обʼєктом авіаудару по Бейруту був Фуад Шукр, також відомий як Хадж Мохсін, старший радник лідера угруповання Хасана Насралли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP Сьогодні 22:17
Жиди. І там, і тут жиди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus