USD 41.60 41.85
  • USD 41.60 41.85
  • EUR 41.50 41.85
  • PLN 10.50 10.70

У Ковелі запрошують переглянути виставу в античному стилі з проєкцією на реалії українського сьогодення

6 Червня 2024 06:20
Народний аматорський експериментальний театр-студія «10 ряд 10 місце» з Ковеля запрошує на покази нової прем'єрної великої вистави «Кассандра» – трагедії в античному стилі за мотивами однойменної драматичної поеми Лесі Українки та інших її поетичних творів.

Роботу над цією виставою в театрі розпочали ще у кінці 2021 року, плануючи показати прем'єру на День Театру в березні. У ніч на 24 лютого 2022 року якраз закінчили афішу. Але все перекреслила реальна, а не сценічна війна.

«Протягом двох років ми не могли повернутися до цього матеріалу в силу різних причин, і нарешті – всі обставини склалися так, як було треба. І нехай змінились актори, змінились мізансцени, але головне залишилося незмінним – неймовірна, пронизлива, направду пророча актуальність твору Лесі Українки», – кажуть в театрі.

Драматичну поему «Кассандра», над якою працювала довгих сім років, письменниця закінчила у 1907 році. Йдеться в ній про події Троянської війни, датованої приблизно ХІІ ст. до н. е. Здавалося б, ну де ми, а де все це...

Проте як неймовірно перегукується історія легендарної пророчиці, якій ніхто не вірив, з нашим сьогоденням… Бо хіба ж не лунали ще донедавна то тут, то там вигуки, що «війна вже так втомила», що хтось «давно умер, на те й війна... та ми ж зостались», а ще – заклики знайти «розумний» вихід з ситуації – помиритися в якийсь спосіб, домовитись, закінчити врешті все це, що і справжнім іменем – війна – боялись стільки часу назвати… І до того ж, як кажуть, нічого особистого – just business, ніхто не хоче втрачати можливості заробити, і якщо це можна зробити на війні, воно зробиться саме на війні, бо власна вигода – перш за все.

Читати ще: Запрошують на всі концерти в місті: ковельчанка з інвалідністю займається вокалом та обожнює читати

Троя тримала осаду довгі десять років. Ми жили у війні вісім, проте чи всі? Не таємниця, що для великої кількості українців війна, що почалась у 2014 році, була чимось далеким і незрозумілим – це десь там, це не зі мною, це мене не стосується… Все оточення Кассандри у палаці жило за таким самим принципом – не бажаючи бачити реалії і розуміти, що з тими, хто прийшов тебе вбити, домовлятися не можна, вірити їм не можна, а треба допомагати війську і тримати напоготові зброю, бо однієї ночі вона тобі неодмінно знадобиться. Знайомо, чи не так?.. І таких алюзій з нашим часом досхочу!

Кассандра – палка патріотка, яка любить усім серцем і родину, і Батьківщину, і народ, каже правду, за яку її всі ненавидять, цькують і проклинають, бо це ж не ті слова, що хочуть чути люди… Гектор – справжній герой, сміливий та відважний воїн, полководець, який прийняв найстрашніший бій та загинув не за свою провину і відразу ж був хоч і похований з почестями, але насправді забутий, бо мертвий герой кращий і зручніший за живого…

Жрець Гелен, який присипляє всіх довкола «вигідною і корисною правдою», купається за це у славі та багатстві, насміхається і з героїзму та самопожертви Гектора, і з марної трагічної боротьби Кассандри, а потім взагалі зраджує Трою і за це залишається не лише живим, а ще й «в шоколаді», пішовши служити ворогам…

І перші мужі держави власними руками завозять у ворота Трої коня з купою озброєних ворогів усередині, і Кассандра марно кричить «Прокиньсь, державо, смерть іде на тебе» й будить сп’янілу сторожу, яка обжерлась дармових шашликів, і жорстоко стирається з лиця землі ціла країна… Уже десять років… Здається, ми живемо як по написаному у античній трагедії, і стрімко наближається фінал…

Вистава відбудеться 7, 11 та 14 червня о 18:00 у Народному Домі «Просвіта» (вул. Міцкевича, 10), місто Ковель.

Як і раніше, актори грають за донати – всі вистави проходять зі збором коштів на потреби військових ЗСУ (квиток – донат, благодійні внески від 100 грн). Квитки можна придбати у касі, телефон 066-79-37-564.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus