USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Ковелі переселенка довела в суді, що її дітей протиправно позбавили виплат на проживання

7 Червня 2024 08:11
За інформацією Волинської ОДА, наразі в області статус ВПО мають понад 45 тисяч людей. Це майже 33 тисячі родин, у яких 12,5 тисячі – діти. Попри низку державних пільг та гарантій для соціальної підтримки переселенців і сприяння їхній інтеграції у нові громади, трапляються випадки, коли ВПО стикаються з проблемами, розв’язання яких вимагає звернення до суду.

Так, у Ковелі переселенка в суді довела, що її дітей протиправно позбавили виплат на проживання, повідомила комунікаційниця системи безоплатної правничої допомоги Владислава Стецюк.

На початку повномасштабного вторгнення Лілія разом з двома малолітніми дітьми виїхала з Запорізької області та оселилась у Ковелі. Там вони стали на облік як внутрішньо переміщені особи та почали отримувати допомогу на проживання.

У жінки це було 8 тис. грн на місяць (2 тис. – на неї та по 3 тис. на кожну дитину).

Проте у вересні 2023 року під час перевірки у неї знайшли депозитний рахунок, сума на якому перевищувала 100 тис. грн, і припинили виплати допомоги їй та дітям.

Читати ще: Пенсії в Україні підвищили з червня: у кого зросли виплати і на скільки

Тоді вона звернулася до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Ковельської міської ради з проханням поновити виплату допомоги на проживання дітям, однак там їй повідомили, що механізму продовження виплати допомоги на проживання тільки дітям немає.

Вважаючи скасування виплат її дітям протиправним, по допомогу жінка звернулася до системи БПД – Ковельського бюро правничої допомоги.

Оскільки вона переселенка, має право на безоплатну правничу допомогу зі зверненням до суду. Представляти інтереси Лілії та її дітей доручили головній юристці бюро Анні Капітан.

Юристка подала позовну заяву про визнання протиправним того, що Управління соціального захисту населення припинило виплати дітям. І зобов’язання поновити виплати з дня їх припинення.

Припинивши виплату допомоги на проживання малолітнім дітям, Управління соціального захисту як суб’єкт владних повноважень не приділило належної уваги якнайкращому забезпеченню інтересів дітей, що призвело до порушення їхнього права на соціальний захист.

Читати ще: Зміни в оформленні допомоги: куди та як звертатися переселенцям у Луцьку

Суд позовну заяву задовольнив повністю, дітям мають відновити виплати.

Це рішення суду вплинуло на практику Управління соціального захисту населення. Вони змінили підхід до цього питання на користь переселенців та згодом у ще одній подібній справі поновили виплати на дитину переселенцю, не чекаючи рішення суду.

Якщо ви ВПО і вважаєте, що ваші права порушено, або потребуєте консультації юриста чи допомоги із зверненням до суду – звертайтеся до системи безоплатної правничої допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
KGB Показати IP 8 Червня 2024 19:57
А грошенята хто буде отримувати,діти? Та нє,мати типу. А мати на роботу на хоче? Чи все життя буде ссати кров з нас,простих? Адже це не типу "влада" годує її,а ми годуємо,всі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus