USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

У Казахстані кілька родичів Назарбаєва втратили посади

17 Січня 2022 16:13
Кілька родичів колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва впродовж останніх днів втратили свої посади. Це сталося на тлі надзвичайного стану, запровадженого після масових протестів та заворушень із людськими жертвами.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зять Назарбаєва Тимур Кулібаєв, якого називають одним із найбагатших людей Казахстану, оголосив 17 січня, що залишає посаду голови національної палати підприємців «Атамекен».

Кулібаєв одружений із середньою донькою Нурсултана Назарбаєва Дінарою. Він поки що залишається головою Національного олімпійського комітету Казахстану.

Читати ще: Денурсултанізація: у Казахстані знімають таблички з ім'ям Назарбаєва

Минулого тижня посади у великих нафтогазових компаніях втратили два інші зяті Назарбаєва. Чоловік його молодшої дочки Алії Дімаш Досанов пішов із посади гендиректора «КазТрансОйл». Кайрат Шаріпбаєв, якого називають чоловіком старшої дочки Назарбаєва Даріги, пішов із посади голови правління «QazaqGaz».

Племінник Назарбаєва Самат Абіш 17 січня указом президента Касим-Жомарта Токаєва був звільнений із посади першого заступника голови Комітету національної безпеки Казахстану. Колишній голова цього комітету Карім Масімов, який вважався наближеним до Назарбаєва, заарештований за підозрою в державній зраді.

Назарбаєв, який очолював Казахстан понад 30 років, у 2019 році пішов із посади президента, проте зберіг за собою посаду голови Ради безпеки. У розпал протестів, 5 січня, Токаєв оголосив, що особисто очолив Раду безпеки. Лише через кілька днів речник Назарбаєва заявив, що той поступився посадою добровільно. Сам Назарбаєв не зʼявлявся на публіці з грудня минулого року, він ніяк не коментував протести, заворушення, загибель людей, введення та виведення до Казахстану військ ОДКБ, усунення близьких йому людей з посад. Єдиним доказом того, що він живий і дієздатний, залишаються слова його речника, а також повідомлення пресслужби Олександра Лукашенка, який нібито розмовляв із Назарбаєвим телефоном.

Як ми писали, молодша донька експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Алія вивела з країни понад $300 млн особистих статків.

Нагадаємо, під час заворушень у Казахстані учасники протестів розпочали війну з пам’ятниками. Першою «жертвою» став пам’ятник щойно звільненому Назарбаєву в Талдикоргані. Пам’ятник було встановлено у 2016-му році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus