USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.70
  • PLN 10.56 10.75

У кавоматі в Луцьку - «віскі» без віскі

17 Березня 2017 15:20
Торгові центри є улюбленим місцем школярів у Луцьку. Саме до ТРЦ вони поспішають після уроків, щоб провести час у компанії однолітків. Зустріти групи підлітків на поверхах «ПортСіті» можна практично завжди. Нашу увагу привертає скупчення школярів, які штовхаються біля торгового автомата з кавою. Поспостерігавши, розуміємо, що викликало такий ажіотаж у дітей, – наявність у автоматі серед усього переліку запропонованих напоїв назви «віскі».

Нагадаємо, проблема розповсюдження алкоголізму серед українських підлітків досі залишається актуальною: за даними дослідження, проведеного за підтримки ЮНІСЕФ, опублікованого на сайті УНІАН, в Україні 83,4 % підлітків вживали алкоголь, причому серед 15-річних цей показник складає 78,4 %, а у 16–17-річних – майже 85 %.

Маючи таку промовисту статистику, важко не зреагувати на очевидний приклад популяризації вживання алкоголю, зокрема й серед школярів. До того ж у місці, де й без того за участі підлітків траплялися сварки і навіть бійки, інколи також спровоковані алкоголем.

Не варто забувати й про усюдисущу рекламу. Попри численні заборони та обмеження рекламування алкогольних напоїв (відповідно до Закону України «Про рекламу»), його виробники застосовують безліч маніпулятивних методів для просування свого товару: від вдалої презентації продукту в магазинах (наприклад, розташування пляшок у формі Ейфелевої вежі) до рекламних роликів, які красномовно натякають на продукт, використовуючи лише назву торгової марки («Первак», «Горілочка» тощо). Алкогольні бренди також виступають спонсорами переважної більшості трансляцій, аби мати можливість частіше «світитися» перед потенційними споживачами.

Діти, своєю чергою, набагато вразливіші за дорослих і легко піддаються такому впливові. Реклама здатна формувати їхній світогляд. Так, українці ростуть із усвідомленням того, що футбол не можливий без пива, адже покази спортивних ігор активно супроводжує реклама пивних брендів.

Повертаючись до теми торгового автомата в «ПортСіті», зауважимо, що, звичайно ж, ніякого алкоголю «віскі»-кава не містить. Переконалися у цьому самі, та й запевнив нас у цьому власник кавомата, котрий пояснив і походження назви напою – на упаковці відповідної продукції, яку закуповують у вендінговій компанії «Перша чарівна скриня», вказано «з ароматом віскі». Також чоловік пообіцяв невдовзі змінити суперечливу назву.



Ми вирішили, своєю чергою, з’ясувати, які наслідки може мати легкодоступне «віскі» для школярів і чи спонукатиме це їх спробувати вже справжній алкоголь?

Така ситуація підсвідомо впливає на дітей, і не виключено, що за випитою кавою зі смаком віскі не будуть наступними слабоалкогольні напої або пиво. Так вважає депутат Волинської обласної ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Олександр Омельчук, який і звернув увагу на таку назву в ТРЦ. Він зазначає, що, безперечно, збільшення кількості алкоголезалежних школярів стимулює розвиток підліткової злочинності, тому популяризувати алкоголь серед дітей, бодай через назву, недопустимо. «Діти не відчувають, що це неправильно, вони просто хочуть показати, що є крутими, дорослими», – додає він.

«Для алкогольного ринку діти, підлітки – це потенційні споживачі. Це особи, поки що тверезі, яких потрібно навчити пити», – розповідає духівник Волинського обласного братства тверезості імені святого праведника Іоанна Кроштадського, отець Степан Ярема. На його переконання, зараз триває боротьба за споживача, тому для того, щоб дітям згодом було легше перейти до справжнього алкоголю, застосовуються різні маніпуляції: «Наприклад, дитяче шампанське, яке насправді не містить алкоголю, але дитина на підсвідомому рівні вже п’є шампанське, ще безалкогольне, але вже шампанське. Так само й кава – достатньо лише аромату чи назви «віскі».

Вихід із ситуації духівник вбачає один – діти повинні більше часу проводити з батьками, адже «це ненормально, що 7–8 класи йдуть до «ПортСіті» та вечорами там пропадають».

Відзначимо, що згідно з опитуванням, проведеним у Великобританії, батьки, що працюють, приділяють своїм дітям 36 хвилин на день. А за даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), український тато витрачає лише близько 4 хвилин щодня на спілкування з дитиною. Отже, більшість часу діти, підлітки знаходяться без догляду дорослих, тому вирішальний вплив на них нерідко має саме компанія.

Психолог із ГО «Центр психології та психотерапії» Віта Ковальчук зауважує, що, крім впливу компанії, прагнення самоствердитися, виглядати крутішим, «своїм» чи зняти напругу, бажання підлітка спробувати алкогольні напої також пов’язане з дорослішанням, адже «алкоголь є загальноприйнятим і неприхованим атрибутом дорослого життя».

Вона зазначає, що стартовими для дитини можуть стати характер і традиції вживання алкоголю в родині, «адже це те, що вона бачить». Також розповідає, що, як би ми не намагалися уникнути популяризації алкоголю, це неможливо, оскільки, окрім звичайної реклами, яка найчастіше асоціює вживання алкоголю з успіхом, не потрібно забувати й про приховану рекламу в кліпах, телешоу, фільмах і серіалах. «Тобто реклами алкоголю багато, і від неї не сховатися. Це факт нашого життя».

Тому психолог радить батькам все ж таки знаходити час для розмов із дітьми, зокрема й про алкоголь. «Якщо говорити про це з дитиною, нічого не приховуючи, то реклама чи приклад друзів не стане основним. Так, дитина може спробувати каву з ароматом віскі, бо це щось цікаве з дорослого життя, але це не стане сходинкою до пияцтва», – підсумовує Віта Ковальчук.

Можна теж скористатися вже випробуваною в Ісландії формулою: спонукати дітей до саморозвитку, забезпечивши належну організацію їхнього дозвілля через систему гуртків і позашкільних заходів, які відповідатимуть потребам й інтересам самих школярів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Хрен собачий Показати IP 17 Березня 2017 16:59
Зараз мене заплюють, але скажу:" Поверніть радянську систему виховання молоді", коли була купа бесплатних гуртків і спортивних секцій. Тоді діти не мали стільки вільного часу після школи як зараз. І відповідно не займалися х*рньою, навіть якщо батьки були випивохами і не приділяли достатньо уваги вихованню своїх чад, це за них робила держава. А зараз батьки зайняті виживанням в нашій країні+війна. Ось діти і кинуті напризволяще на вуличні компанії і без догляду...
Анонім Показати IP 17 Березня 2017 17:21
краще продавати "сивуху"-дешевше
Ван Показати IP 17 Березня 2017 17:29
Підтримую хр*на собачого!!! Діти віддані самі собі. Черпають інф з тв та інтернету. Біжать одне перед одним хто крутіший!!! Рухаємся в прірву
Читачка Показати IP 18 Березня 2017 12:20
Не проблема в каві, а у вихованні дітей. Коли ви їсте цукерки п'яна вишня, це ж не є популяризацією алкоголю, хоча там дійсно є спирт, а тут капучіно з ароматом віскі, як написав автор без вмісту алкоголю. До речі, кава тут дійсно смачна і недорога.
Порт Сіті Показати IP 21 Березня 2017 01:23
А винен у всьому Порт Сіті бо скоро відкриття Променя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus