USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У громад забирають військовий ПДФО, щоб зробити Україну авторитарною, – політолог

2 Жовтня 2023 17:44
Вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів – це злочин, який ставить на меті ослаблення громад, централізацію влади і перетворення України на авторитарну державу. Про це в ефірі телеканалу заявив політтехнолог, керівник експертної групи «Бюро аналізу політики» Віктор Бобиренко, який ще у 2015 році передбачив, що наступним президентом стане Володимир Зеленський.

Про це пишуть Українські новини.

«Те, що вони зробили зараз з децентралізацією – це злочин, я інакше це кваліфікувати не можу. Громади ослаблюють, ставлять їх в стойло. Всім буде не вистачати грошей. Вони (представники громад, – ред.) будуть приїжджати і просити. А їх будуть питати: а ти вступив в «слугу народу»? Ні? Ну, тоді тобі субвенції не буде. Тобто вони (центральна влада, – ред.) свідомо вбивають децентралізацію, централізують гроші, для того щоб централізувати владу і зробити Україну авторитарною країною. Це не моє припущення, це мій прогноз», – заявив Віктор Бобиренко.

За словами експерта, про такі наміри свідчить, зокрема, і те, що громадам вже зараз забороняють допомагати одна одній напряму, в обхід центральної влади.

Читати ще: Луцькрада звернулася до президента та ВР, аби з місцевих бюджетів не забирали ПДФО

«Визивають на якусь нараду і кажуть: «Не сміти! Не можна двом громадам з різних регіонів дружити». Це ж «школа прапорщика», я інакше не назву», – каже Бобиренко.

Експерт наголосив, саме реформа децентралізації, яка була надзвичайно успішною, призвела до того, що громади з 2018-2019 років почали виходити на чудові показники. І цьому сприяло саме те, що громади отримали власні бюджети, левову частку яких складає ПДФО.

Якщо у громад зараз знов відберуть їхні власні кошти, це не закриє потреби державного бюджету, але зробить громади залежними від центральної влади, наголосив Бобиренко.

«Всі місцеві бюджети разом – це десь десята частина державного бюджету. І вже одне це говорить про те, що не буде там «великого щастя», сильно не перекриє. Треба посадити «на п’яту точку» громади, щоб купити на три дрони більше? Це ж од лукавого! Краще дозвольте громадам для своїх самим купляти дрони. Але хочуть закупляти як би всім і багато. І ми ж розуміємо: купимо багато і дорого – відкати будуть хороші. А громади будуть повністю залежати від обласних військових адміністрацій», – прогнозує політтехнолог.
Читати ще: ПДФО від силового блоку має залишитися в громадах, – мер волинського міста звернувся до Ради

Зауважимо, політтехнолог Віктор Бобиренко ще у 2015 році у своїй колонці для «Української правди» спрогнозував перемогу Володимира Зеленського на наступних президентських виборах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus