USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

У Греції з-під води винирнуло затонуле майже пів століття тому село

Сьогодні 00:33
Над поверхнею озера Морнос у Греції, яке висихає, піднімаються заболочені рештки села, яке затопили майже 45 років тому.

Про це повідомляє Reuters.

Після зими з малою кількістю снігу і літа з виснажливою спекою і посухою на більшій частині Греції, величезне штучне озеро, яке постачає водою майже половину населення країни, рекордно обміліло.

«День за днем вода відходить», – каже мер муніципалітету Дімітріс Яннопулос. Він каже, що нічого подібного не спостерігалося протягом 33 років.

Довгі ділянки потрісканого ґрунту оточують руїни загубленого села Калліо, яке було затоплене в 1980 році, щоб створити озеро для задоволення постійно зростаючих потреб у воді столиці, розташованої приблизно за 200 км.

Читати ще: Грецію охопили смертельні пожежі через аномальне підвищення температури

Як пише агентство, посушливий середземноморський клімат Греції зробив її особливо сприйнятливою до наслідків глобального потепління. Вчені кажуть, що екстремальні погодні умови, пов’язані зі зміною клімату, тепер є причиною занепаду озера.

«Це тривожний дзвінок. Ми не знаємо, що станеться в майбутній період. Якщо у нас буде бездощова зима, все стане складніше», – кажуть учені.

Як повідомляється, колодязі в цьому районі пересихають, а ризик лісових пожеж навис через те, що ліси стали сухішими.

Читати ще: Через екстремальну спеку в Греції – спалах коронавірусу. Є смертельні випадки

Запаси води в озері і в трьох інших водосховищах, що постачають Аттику, регіон із населенням близько 4 мільйонів осіб, включно з Афінами, скоротилися до 700 мільйонів кубічних метрів у серпні порівняно з 1,2 мільярда кубічних метрів у 2022 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus