USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.50 10.75

У Глазго уклали нову кліматичну угоду, що передбачає скорочення використання вугілля

14 Листопада 2021 10:12
На Кліматичному саміті у Глазго лідери держав уклали нову угоду, спрямовану на запобігання небезпечній зміні клімату.

Про це повідомляє Укрінформ.

Угода вимагає більш термінового скорочення викидів і обіцяє більше грошей для країн, що розвиваються, щоб допомогти їм адаптуватися до кліматичних впливів. Вперше в історії вона містить чіткий план зі скорочення використання вугілля — викопного палива, яке продукує найбільше викидів парникових газів.

Документ покликаний обмежити підвищення температури до 1,5°C.

Водночас зобов'язання щодо поетапної відмови від вугілля, яке було включено до попередніх проєктів переговорів, не отримало загальної підтримки.

Країни врешті погодилися лише «поступово скорочувати», а не «відмовлятися від вугілля». Президент саміту Алок Шарма сказав, що «глибоко шкодує» з приводу того, як розгорнулися події.

Згідно з угодою, країни зобов'язалися зустрітися наступного року, щоб пообіцяти подальше значне скорочення викидів вуглецю, аби досягти мети у 1,5 °C. Поточні обіцянки, якщо вони будуть виконані, повинні обмежити глобальне потепління до 2,4 °C.

Читати ще: Кількість погодних катаклізмів у світі зросла в п'ять разів, – ООН

За словами вчених, якщо глобальна температура підвищиться на понад 1,5°С, Земля, ймовірно, зазнає серйозних наслідків, зокрема, вплив сильної спеки на мільйони людей.

Країни, що розвиваються, також були незадоволені відсутністю прогресу щодо концепції «втрат та збитків». Це ідея про те, що багатші країни повинні компенсувати біднішим наслідки зміни клімату, до яких вони не можуть адаптуватися.

На вугілля щорічно припадає близько 40% викидів CO2, що робить його центральним елементом зусиль для досягнення цільового показника у 1,5°C.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Азаза Показати IP 14 Листопада 2021 15:08
А Україна ще за місяць до укладання цієї угоди, почала її виконувати.
Я Показати IP 14 Листопада 2021 16:23
нарик зеля її підписав......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus