USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70

У гімназії на Волині з нуля будують укриття за 7 мільйонів гривень

Сьогодні 20:04
У гімназії № 9 міста Ковеля триває будівництво укриття, розраховане на 120 місць. На захисну споруду, яку зводять «з нуля», з бюджету міської територіальної громади виділили 7 мільйонів гривень.

Як розповіла Суспільному виконувачка обов’язків директора навчального закладу Марія Буднік, столітня будівля школи не має підвалу, тому від початку повномасштабної війни, а це майже три роки, учні навчаються дистанційно.

Укриття мають збудуватися до кінця грудня 2024 року

Наразі роботи з будівництва укриття тривають 2,5 тижні. Зі слів робітника Миколи Ваколюка, зробили подушку під фундамент і нині закріплюють арматуру, яку будуть заливати бетоном. Стіни в укритті, з його слів, будуть монолітні.
«Все повиставляємо зараз, заллємо бетоном, чекаємо, доки вистоїться, розбираємо опалубку, переставляємо далі. Робимо стіни, перекриваємо. Заливаємо моноліт. Щоб дітки мали можливість ходити в школу. Дай Боже, щоб нам не згодилося це бомбосховище», – сказав робітник.
Будівля, у якій навчаються діти, побудована століття тому. Школа тут функціонує вже 60 років.
Читати ще: У двох навчальних закладах Каменя-Каширського облаштували укриття

Керівниця закладу Марія Буднік зазначила, що через високий рівень ґрунтових вод тут немає підвалу – найпростішого укриття, в яке могли б переходити учні під час повітряних тривог.
«Умова, щоб почалося повноцінне очне навчання – це треба, щоб в школі було укриття. В нашій школі навчається 230 діток. Укриття будується на 120 діток. В нас не буде вже однієї зміни, коли ми повернемося до очного навчання, то буде вже 2 зміни навчання», – розповіла освітянка.
Тендер на роботи виграв підрядник з міста Володимира. Завершити об’єкт мають до кінця грудня, розповів керівник управління освіти Ковельської міської ради Віктор Бичковський.

«Це наш третій об’єкт, який ми фактично починаємо з нуля. Перед тим ми будували укриття в другій школі, в ліцеї № 1. Якщо суто по місту, то ми закінчуємо, тому що всі вирішені. По громаді є питання», – зазначив посадовець.
Ще одне укриття в школі Ковеля, котре збудували цьогоріч

У ліцеї № 1 міста Ковеля учні, педагоги та працівники зможуть почати користуватися укриттям із нового навчального року. Захисну споруду побудували 2024 року за кошти міського й державного бюджетів, зазначив Віктор Бичковський.
Зі слів посадовця, вартість будівництва сховища в цьому ліцеї склала 35 мільйонів гривень.

Директорка навчального закладу Оксана Мельник розповіла: укриття розраховане на 800 людей і дасть змогу школі перейти на навчання в одну зміну. У сховищі провели централізоване опалення та встановили дві печі тривалого горіння – булер’яни.
«Є і пожежна сигналізація, і потужна вентиляція, яка працює не лише від міського електрозабезпечення, а й від резервного живлення. Також люмінісцентні лампи мають резервне живлення, що дасть змогу навіть під час відсутності електрики нам протягом двох годин перебувати в сховищі», – сказала освітянка.
Усього на території Ковельській територіальної громади є 20 шкіл, додав начальник управління освіти Ковельради Віктор Бичковський. У п’яти сільських закладах освіти немає укриттів для учнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus