USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Фаріон стріляли у Львові: всі подробиці замаху на діячку

19 Липня 2024 23:08
У Львові сьогодні, 19 липня, невідомий стріляв у мовознавицю, громадську діячку та колишню нардепку Ірину Фаріон. Вона у лікарні у важкому стані.

РБК-Україна розповідає все, що наразі відомо про замах на Фаріон.

Що відомо про замах

Ввечері низка львівських Telegram-каналів, а потім і ЗМІ повідомили, що у Фаріон стріляли під будинком на вулиці Масарика.

Згодом Національна поліція розповіла, що близько 19:30 невідомий стріляв в 60-річну жінку, яку після цього госпіталізували з пораненням голови. Правоохоронці імені постраждалої не назвали, але джерела ЗМІ підтвердили, що йдеться про Фаріон.

Поліція порушила кримінальну справу за фактом замаху на умисне убивство. Санкція статті передбачає покарання у вигляді 15 років за ґратами.

Керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова Наталія Матолінець повідомила, що наразі Ірину Фаріон прооперували та перевели в реанімацію. У неї глибока мозкова кома, вона перебуває на штучній вентиляції легень. Лікарі продовжують боротися за її життя.

Чи відомо, хто стріляв

Наразі нападника шукають. Місцевий депутат Ігор Зінкевич розповідав, що стрільця бачили сусіди. З їх слів, він був у рукавичках і зброя була без глушника. Крім того, за непідтвердженою інформацією з соцмереж, це був чоловік 20-25 років, який декілька днів спостерігав за будинком.

Також у Telegram-каналах поширювалась інформація про стрілянину у Львові та ймовірне затримання нападника, але поліція цю інформацію спростувала.

«Інформація про стрілянину у Львові не підтверджується. Затримання на відео, що шириться в Telegram-каналах, не повʼязане із нападом на Ірину Фаріон. Пошуки нападника тривають», – заявили правоохоронці.

Реакція Зеленського

На замах відреагував президент Володимир Зеленський. Він розповів, що про інцидент та пошуки нападника вже доповідають міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник Служби безпеки України Василь Малюк.

«Всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ задіяні, щоб встановити обставини цього злочину. Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність», – заявив глава держави.

Що кажуть в МВС

За словами глави МВС, наразі на місці події працюють необхідні служби, які вже мають покази свідків та опрацьовують дані з камер відеоспостереження.

«Розкриття злочину в активній фазі. Систематично отримую доповіді від керівництва поліції про вжиті заходи та встановлені обставини. Якщо у вас є будь-яка інформація про обставини скоєння цього злочину, повідомляйте поліції. Ці дані мають бути правильно зафіксовані та ретельно перевірені», – зазначив Клименко.

Він також повідомив, що напад на Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст.115 КК України).

Хто така Ірина Фаріон

З 1991 року і до сьогодні Фаріон працює викладачкою, доценткою, докторкою філологічних наук та професоркою кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Окрім роботи в освіті, Фаріон займалася й політичною діяльністю. Так, з 2005 року вона є членом ВО «Свобода» та входить до складу політради партії. Свого часу Фаріон була депутатом Львівської обласної ради, а у 2012-2014 роках була народним депутатом 7-го скликання Верховної Ради.

Нагадаємо, в одному зі своїх інтерв’ю народна депутатка України сьомого скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Після цього її звільнили з посади професора «Львівської політехніки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
р Показати IP 19 Липня 2024 23:41
не знаю кому ця слабоумна потрібна щоб в неї стріляти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus