USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У двох громадах Волині скаржаться на велику кількість бродячих собак

8 Лютого 2024 10:52
У Маневицькій та Старовижівській громадах мешканці скаржаться на велику кількість бродячих собак у населених пунктах.

Як зазначили в Старовижівській селищній раді, ситуація з собаками, які зграями розгулюють вулицями населених пунктів громади, виходить з-під контролю. Більшість із таких собак мають господарів, які безвідповідально відносяться до їх утримання, відпускаючи з власних дворів. Ці тварини, сьогодні несуть величезну загрозу людям, а особливо дітям, які йдуть до школи та повертаються з неї.

Усіх, кому відомі власники собак, які знаходяться поза межами власного подвір’я, просять повідомити Старовижівську селищну раду або поліцейських офіцерів громади, щоб безвідповідальні господарі були притягнуті до відповідальності. Анонімність гарантують.

Законодавство України, зокрема Закон України «Про жорстоке поводження з тваринами», забороняє здійснювати відстріл чи інше знищення бродячих собак, передбачаючи за це кримінальну відповідальність. Проте, як наголосили в селищній раді, ведеться робота для облаштування місця тимчасового утримання бродячих тварин, аби забрати їх із вулиць до моменту передачі в спеціалізований заклад.
Читати ще: Мігрують з Польщі: у волинських лісах побільшало вовків та лисиць

«Звертаємось і до власників собак. Не будьте байдужими. Не порушуйте законодавство, не відпускайте своїх тварин за межі власних домогосподарств!

Звертаємось і до власників магазинів. Не підкормлюйте бродячих тварин, оскільки вони зграями перебувають біля ваших закладів, несучи величезну загрозу, особливо – діткам!» – йдеться в повідомленні.
Читати ще: Дикі лисиці бігають Луцьком: чи є небезпека для людей

Також до Маневицької селищної ради продовжують надходити скарги, заяви, звернення мешканців щодо безпритульних собак та їхньої агресивної поведінки на вулицях селища. У зв’язку із цим, на підставі договору зі спеціалізованою організацією, у Маневичах вчергове відбулася робота з відлову безпритульних тварин.

«Звертаємо увагу жителів на те, що, згідно чинного законодавства, зокрема Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», безпритульними вважаються домашні тварини, котрі залишилися без догляду людини, можуть утворювати напіввільні угрупування та здатні розмножуватися поза контролем людини. Відтак ситуація з безпритульними собаками першочергово є наслідком безвідповідального відношення «господарів», власників тварин», – зазначають в селищній раді Маневичів.

Там наголошують, що порушення правил тримання собак тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафів, а у випадках завдання твариною шкоди здоров’ю людині – кримінальну відповідальність (Стаття 128 Кримінального кодексу України. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження). Господаря можуть чекати громадські роботи на строк від 150 до 200 годин, виправні роботи на строк до двох років або обмеження волі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
007 Показати IP 8 Лютого 2024 11:48
Більше було б добріших людей , менше було б безпритульних тварин .
Угу до 007 Показати IP 8 Лютого 2024 12:30
В Англії бродячих собак після того як на протязі двох тижнів не знайшли їм господаря... Присипляють. Ще раз. Двох тижнів.
Цікавий Показати IP 8 Лютого 2024 12:02
В Нововолинську бродячих псів дуже багато, але місцева влада закриває на це свої очі.
911 Показати IP 8 Лютого 2024 13:48
В Луцьку зграї агресивних собак,проспект Відродження,Там там експрес ... Немає закону такого,щоб їх забрати ..двір належить собакам,а не лучанам,платникам податків ....ситуація кричуща ..діти бояться гуляти...,мають нервові розлади....постійно кидаються собаки, .міська рада бездіє
123 Показати IP 8 Лютого 2024 14:18
то біда , особливо ввечері
Тільки так до 123 Показати IP 8 Лютого 2024 15:36
Телефонував пані Дані, з притулку собачого. Каже то ви неадекватні, собаки спокійні. Це я чоловік, ввечері проходив поруч і мене за ногу схопило, а що дітям казати. Закривайте той притулок, тільки гроші в повітря.
Читачка Показати IP 8 Лютого 2024 15:23
Не «бродячих» - а безпритульних! Бродити можуть дріжджі… Майте толерантність до живих істот, співчуття... Причиною їхнього «бродіння» є тупість і безсовісність людей
Анонім до Читачка Показати IP 8 Лютого 2024 21:55
Засунь свою толерантність собі в місце, куди не світить Сонце. Нас цікавить наша безпека, а не цих тварюк.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus