USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

У Дорогуську час очікування вантажівок на перетин кордону становить понад місяць

26 Грудня 2023 15:03
Час перетину вантажівками кордону у пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин» зараз становить понад 30 діб через посилення протесту з боку польських перевізників.

Про це інформує у вівторок Митна адміністрація у Любліні та польські перевізники, передає Укрінформу з посиланням на Rmf24.

За розрахунками відділу Митної адміністрації у Любліні, станом на сьогодні у черзі перед пунктом пропуску «Дорогуськ-Ягодин» перебуває 1,5 тис. вантажівок.

«Орієнтовний час очікування, з врахуванням нинішніх темпів пропуску транспортних засобів перевізниками, становить понад місяць», – повідомляють польські митники.

Вони підкреслюють, що такий значний час очікування на перетин кордону виник через посилення протесту перевізниками на цьому пункті пропуску. Зокрема, голова протесту перевізників в Дорогуську Едита Озигала повідомила PAP, що зараз у бік України пропускається одна вантажівка на три години, хоча до цього було навпаки – три вантажівки на годину.

«Протест триває вже восьмий тиждень, ми повинні якось змінити тактику. За сім тижнів наші поступки українській стороні не принесли результатів, тому ми посилюємо протест», – повідомила Озигала.

За даними польських митників, перед пунктом пропуску «Гребенне -Рава-Руська» чекає на перетин кордону 950 вантажівок, а час очікування на перетин кордону становить 12 діб.

За даними польської поліції, перед пунктом пропуску «Медика-Шегині» чекає у черзі на перетин кордону 570 вантажівок, а перед пунктом пропуску «Корчова-Краківець» – 580 вантажівок. Час очікування на перетин кордону у Медиці, де польські аграрії до початку січня призупинили протест, становить приблизно чотири доби.

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин».

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Голова гміни Дорогуська розпустив акцію протесту польських перевізників 11 грудня о 14:00 за Києвом, а пізніше відмовився задовольнити нову заяву про протест. Однак 15 грудня місцевий польський суд скасував це рішення, що дозволило протестувальникам відновити блокаду 18 грудня.

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною «транспортного безвізу» для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року. Однак на окремих пунктах уже є дозволи щодо її продовження до лютого, а нова блокада ПП «Дорогуськ-Ягодин», за даними польських ЗМІ, анонсована до березня включно.

Як стало відомо, польські аграрії від неділі, 24 грудня, призупинили до 2-3 січня блокаду руху для вантажівок поблизу пункту пропуску «Медика-Шегині». Тим часом польські перевізники відмовилися це зробити і продовжують блокаду доріг перед пунктами пропуску в Дорогуську, Корчовій і Гребенне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus