USD 40.80 41.15
  • USD 40.80 41.15
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.10 10.30

У державних лікарнях деякі медичні послуги стануть платними. Кабмін затвердив список

5 Липня 2024 20:04
Кабінет міністрів на засіданні у п’ятницю, 5 липня, затвердив перелік послуг, які можуть бути платними у державних лікарнях. Нововведення набудуть чинності з 1 січня 2025 року.

Про це повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

«Ухвалене урядом рішення про платні медичні послуги є необхідним кроком, спрямованим на збільшення прозорості медичної системи, а також систематизацію та унормування фінансових надходжень українських медзакладів. Це сприятиме скороченню неформальних платежів та зменшенню випадків корупційних порушень, оскільки кожен пацієнт буде чітко знати, що покривається і що не покривається програмою медичних гарантій», – зазначили у Кабміні.

За яких випадків пацієнти або інші фізичні та юридичні особи повністю оплачуватимуть медичні послуги:

– звернення пацієнта без направлення лікаря, крім випадків, коли направлення не вимагається відповідно до законодавства;

– надання медпослуг закладами охорони здоров’я за договорами з юридичними особами;

– надання медпослуг у закладах охорони здоровʼя сектору безпеки і оборони та Державного управління справами пацієнтам, які не належать до прикріпленого контингенту;

– надання медпослуг, які не покриваються за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Читати ще: У 7 медзакладах Волині можна отримати допомогу при інсульті. Де саме

Також постанова визначає випадки, за яких пацієнти здійснюватимуть оплату лише за додаткові послуги, сама ж вартість медичної послуги покриватиметься коштом програми медичних гарантій.

Ідеться про:

– надання медпослуг за місцем проживання (вдома) чи перебування пацієнта за умови, якщо це є побажанням пацієнта, а не обумовлено його медичним станом;

– можливість самостійно обрати лікуючого лікаря при отриманні спеціалізованої медичної допомоги в плановому порядку в стаціонарних умовах;

– перебування в палаті із підвищеним рівнем комфорту та сервісу за запитом пацієнта.

Усі заклади охорони здоров’я державної та комунальної форми власності мають оприлюднити на своїх офіційних сайтах та розмістити на інформаційних стендах у приміщеннях лікарень повну інформацію з переліком платних медичних послуг із зазначенням їхньої вартості, а також повний перелік безоплатних медичних послуг, що надаються в межах програми державних гарантій обслуговування населення.

Читати ще: Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Волині

Надання платних медичних послуг має обов’язково оформлятися відповідними підтвердними документами та вноситися до електронної системи охорони здоров’я із зазначенням джерела оплати, а розрахунок здійснюється виключно в безготівковій формі. Заклади охорони здоров’я зможуть самостійно визначати вартість платних медичних послуг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 5 Липня 2024 20:13
ПРОЩАВАЙ КОНСТИТУЦІЯ.. ТЕПЕР ОФІЦІЙНО
Цікавий Показати IP 5 Липня 2024 20:39
Прощай безплатна медична допомога? А на Конституцію начхати ?
Сергій Показати IP 5 Липня 2024 21:51
Якщо нема грошей,вмирай зразу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus