USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

У день відправки потрапив до лікарні: волинянина, який ухилився від призову, посадили на три роки

11 Березня 2024 22:10
Покарання у вигляді трьох років позбавлення волі отримав волинянин, який ухилився від призову. Чоловік пояснював, що не зміг прийти на місце збору в день відправки, адже йому стало зле і він потрапив у лікарню, але цю обставину Феміда не врахувала.

Про це стало відомо з вироку Любомльського районного суду.

Місцевий житель Віталій С., будучи придатним до військової служби, торік 19 жовтня отримав повістку про призов під час мобілізації. Відповідно до повістки, він мав з’явитися у пункт збору для відправки до військової частини 23 жовтня, однак цього не зробив.

Віталій С. у судовому засіданні свою вину визнав частково, однак не пояснив, у чому він її визнає, а в чому заперечує. Волинянин повідомив, що не з'явився на вказану в повістці дату, оскільки має на утриманні двох дітей. До того ж, в день явки у пункт збору він був у Луцьку, де йому стало зле, через що опинився в лікарні. З його слів, повідомити центр комплектування та соціальної підтримки про цю обставину він не міг.

Захисник волинянина, своєю чергою висловив аналогічну позицію. Він зазначив, що винуватість його підзахисного є доведеною. Але при призначенні покарання просив урахувати пом'якшувальні та особисті сімейні обставини Віталія С., мовляв, чоловік є розлученим і виховує двох дітей. Тому, на думку захисника, йому слід призначити покарання із звільненням від його відбування та випробуванням.

Натомість прокурор вимагав призначити реальний термін, оскільки вважав, що пом'якшувальні обставини не знайшли підтвердження в судовому засіданні.

Читати ще: Прийшов у військкомат прописатися, а отримав повістку: у Луцьку чоловіка судили за відмову від мобілізації

Суд таки відніс до пом’якшувальних обставин те, що обвинувачений має на утриманні двох дітей. Разом з тим, врахував і їхній вік – чотирнадцять і п’ятнадцять років відповідно. На думку Феміди, такий вік дозволяє дітям самостійно залагоджувати побутові питання, а обвинувачений швидше обтяжений їх матеріальним забезпеченням.

Окрім того, встановлено, що Віталій С. розлучився із дружиною в час, коли вже було розпочато кримінальне провадження. У судовому засіданні обвинувачений повідомив, що старша дитина навчається та проживає в місті Луцьку. Однак в акті обстеження проживання зі слів батька зазначено, що дитина вона з ним. Такі обставини, на переконання суду, свідчили, що обвинувачений свої життєві обставини свідомо підлаштовує для ухилення від мобілізації.

Водночас суд вважав, що під час засідання Віталій С. не проявив щирої волі змінити свою поведінку.

«Обвинувачений не висловив почуття жалю, сорому або обтяжливості, не продемонстрував готовність внести зміни в своє життя за свій вчинок в умовах загрози безпеці держави. Обмежився словесним частковим визнанням своєї провини, що суд розцінює як бажання обвинуваченого не понести реальної міри покарання», – йдеться у вироку.

Врахувавши усі обставини справи, суд призначив Віталію С. реальне покарання на три роки.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олена Показати IP 12 Березня 2024 00:22
Синків суддів і прокурорів коли почнете садити???
ні війні Показати IP 12 Березня 2024 00:54
"Разом з тим, врахував і їхній вік – чотирнадцять і п’ятнадцять років відповідно. На думку Феміди, такий вік дозволяє дітям самостійно залагоджувати побутові питання, а обвинувачений швидше обтяжений їх матеріальним забезпеченням.". Ну не п....и?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus