USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

У Білорусі з кінця березня страчуватимуть чиновників і військових за «держзраду»

15 Березня 2023 14:57
У Білорусі з 25 березня набувають чинності поправки до кодексів про кримінальну відповідальність, які передбачають смертну кару для чиновників та військовослужбовців за держзраду, а також кримінальну відповідальність за пропаганду тероризму та дискредитацію армії.

Закон «Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності» опубліковано у вівторок, 14 березня, на Національному правовому інтернет-порталі Білорусі, передає DW.

У документі йдеться, що цей закон набирає чинності через десять днів після його офіційного опублікування. 9 березня закон був підписаний Олександром Лукашенком. Наголошувалося, що основна мета документу – «посилення протидії злочинам екстремістської (терористичної) та антидержавної спрямованості».

Кримінальна відповідальність «за зраду державі», вчинену посадовцем, поширюється на осіб, котрі обіймають держпосади. При цьому «за зраду держави», вчинену посадовою особою або військовослужбовцем, запроваджується можливість застосування смертної кари.

Посилення кримінальної відповідальності

За низку злочинів антидержавної спрямованості встановлюється додаткове покарання у вигляді штрафу у розмірі до 50 тис. базових величин (близько $740 тис.). Цей захід, на думку авторів поправок, «покликаний забезпечити безумовне відшкодування шкоди, заподіяної такими діяннями, і позбавлення осіб, що їх вчинили, коштів для продовження злочинної діяльності».

Закон також запроваджує кримінальну відповідальність за «пропаганду тероризму, дискредитацію збройних сил, інших військ та військових формувань, воєнізованих організацій та порушення вимог щодо захисту державних секретів». З трьох до десяти діб збільшується термін затримання осіб, підозрюваних у скоєнні держзради, змові або інших діях з метою захоплення державної влади, шпигунства та агентурної діяльності.

При цьому закон передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які здійснювали підготовку до диверсії, але відмовилися від своїх намірів і сприяли запобіганню злочину.

Як ми писали, 9 березня білоруський диктатор Олександр Лукашенко підписав закон, який передбачає смертну кару для чиновників і військових, які вчинили «державну зраду».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus